Ponedeljak 17.05.2010.
03:27
Tanjug

Savet bezbednosti UN danas o Kosmetu

Zabrinut zbog stanja na Kosmetu: Ban Ki-mun

U poslednjem izveštaju iz aprila o stanju na Kosovu i Metohiji, generalni sekretar Ban Ki-mun je izrazio zabrinutost zbog mogućeg povećanja napetosti na severu Kosmeta i istakao da je podrška Misiji UN (UNMIK) od ključnog značaja za stabilnost u pokrajini.


"Zabrinut sam zbog mogućnosti povećanja napetosti na severu Kosmeta ukoliko vlada u Prištini ne bude sprovodila svoju strategiju za severno Kosovo transparentno i kroz dijalog s lokalnim zajednicama i drugim relevantnim stranama", naveo je on u redovnom tromesečnom izveštaju Savetu bezbednosti UN.


Sednici SB UN će prisustvovati i srpski ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić, koji je u nedelju u intervjuu Tanjugu uoči odlaska na sednicu u Njujorku, rekao da je prethodni izveštaj "detaljno proučen" i da će Srbija tokom sednice "ukazati na sve propuste" u tom dokumentu.


"Nažalost situacija na terenu se od poslednjeg izveštaja Generalnog sekretara prilično pogoršala - pre svega kada je reč o položaju Srba i drugog nealbanskog stanovništva u pokrajini. Detalje o tome ćemo izneti na sednici. Po svemu sudeći, diskusija na Savetu bezbednosti će biti izuzetno napeta, s obzirom da veoma lako može da se desi da to bude poslednja sednica pred iznošenje mišljenja Međunarodnog suda pravde", rekao je Jeremić.
 

Spreman za UN: Vuk Jeremić

On je najavio da će Srbija pred Savetom bezbednosti UN pokrenuti i pitanje srpskih operatera mobilne telefonije na Kosovu i Metohiji.
 

"Od presudne važnosti je da se taj i slični incidenti više ne ponavljaju, jer očigledno destabilizuju i onako krhku situaciju na terenu. Za to ćemo tražiti podršku na sednici Saveta bezbednosti UN", rekao je Jeremić.

Generalna skupština UN je u oktobru 2008. prihvatila zahtev Srbije da Međunarodni sud pravde u Hagu donese savetodavno mišljenje da li je jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova i Metohije u februaru te godine, bilo u skladu sa međunarodnim pravom.
 

Na prethodnoj sednici Saveta bezbednosti UN u januaru, predsednik Boris Tadić je ocenio je da bi 2010. mogla biti godina u kojoj će za Kosmet biti pronađeno rešenje u skladu sa međunarodnim pravom i u pravcu doprinosa ostvarenju zajedničkih prioriteta, kao što je članstvo u Evropskoj uniji.


Tadić je, takođe, istakao da se pokazalo da je samoproglašena nezavisnost Kosmeta bila samo još jedan od neuspešnih pokušaja da budu nametnuta jednostrana rešenja.
 

2024 © - Vesti online