Utorak 17.11.2015.
06:30
Autoblog.rs

A gde nestade rezervni točak?

wikimedia.org
Prednost nad kokurencijom bitnija od bezbednosti

Pre samo deset godina, samo pet posto novih automobila nije imalo rezervnu gumu, a najnoviji podaci pokazuju da danas taj broj iznosi čak 36 posto. Novo istraživanje koje je sprovedeno u Americi upozorava da će ova brojka samo nastaviti da raste jer kompanije moraju da ispunjavaju sve strože propise o prosečnoj potrošnji goriva.

Logika automobilskih firmi je prilično jasna: paket alata za zakrpu ili naduvavanje gume ima u proseku oko 1.8kg dok je rezervni točak za 13.6 kilograma teži. Ušteda možda deluje minimalno, ali kompanije u ovom potezu vide svoju prednost u odnosu na konkurenciju.

Američka agencija za bezbednost u saobraćaju je apelovala:

- Naša organizacija godišnje odgovori na više od 4 miliona poziva za pomoć na putu usled probušenih guma. Prosto ne možemo da verujemo da je ukidanje rezervnog točka jedini način uštede kilaže u dobu kada moderna tehnologija nudi toliko mogućnosti. - stoji u apelu.

Još jedna problem koji je prouzrkokovao ovaj trend je da sve manje mladih vozača zna kako da zameni točak na automobilu. Skoro 90 procenata svih vozača između 35 i 54 godina zna da promeni gumu. Međutim, 78 posto vozača između 18 i 34 godina ne zna postupak menjanja bušne gume.

2024 © - Vesti online