Ponedeljak 16.11.2015.
11:59
blic.rs

Belgija - sigurno skrovište džihadista

Reuters
Iz Belgije sve češće kreću krvavi pohodi po Evropi

Dok su francuski istražitelji pokušavali da sklope deliće slagalice i identifikuju radikalnu mrežu odgovornu za najkrvaviji čin terorizma u Evropi u ovoj deceniji, otkriveno je da su dvojica terorista bili Francuzi sa prebivalištem u Belgiji. 

Od napada u petak uveče policija je uhapsila još sedmoro osoba u Briselu pod sumnjom da su povezani sa ovim napadima.

Francuska policija pokušava da sklopi deliće slagalice i razotkrije terorističke ćelije kao Francuskoj, tako i u susednim zemljama. U toj istrazi otkriveno je da su barem dvojica napadača bili francuski državljani.

Mreže za regrutovanje islamista skupljaju se oko Belgije - rekao je Dejvid Gartenštajn Ros, stručnjak za antiterorizam.

Zvaničnici će istražiti da li su militanti odabrali Belgiju zbog toga što je popustljivije okruženje i da li u ovoj zemlji postoji zajednica ekstremista koji mogu da se kreću potpuno neprimetno.

Smeštena između dve najjače evropske ekonomije (Francuske i Nemačke), Belgija je postala idelano mesto za terorističke ćelije, koje odatle imaju otvoren put ka najvećim evropskim metropolama.

- Protekle godine smo gotovo svakog meseca imali neki napad ili smišljenu zaveru u Belgiji ili Francuskoj. To pokazuje da smo ušli u novo poglavlje evropske istorije u kojoj će ključni biti napori za međusobnu saradnju zemalja i razmenu stručnih kadrova - rekao je belgijski premijer Šarl Mišel.

2024 © - Vesti online