Nedelja 15.11.2015.
10:26
blic.rs

Galijašević: I Srbija meta terorista

Medija Centar Beograd
Tvrdi da su Srbija i Beograd legitimne mete terorista

- Oni nisu opasnost po kulturni identitet, ali su opasnost po bezbednost. Oni su pretnja pre svega po bezbednost BiH, ali i čitavog Balkana. Nesmetano se finansiraju spolja, tokove

novca niko ne kontroliše. Novac dolazi od Al Kaide i Islamske države, ali i svih drugih čija namera je prekrajanje granica na Bliskom istoku i na Balkanu - navodi Galijašević za "Blic".

On dodaje da mreža islamista koja postoji u BiH nije napravljena zbog BiH, već zbog regiona i EU. Islamistima u Sandžaku i na Kosovu, tvrdi, koordinira upravo ta mreža.

Društvo u BiH, kao i bošnjačka politička i verska elita, samo se protokolarno zalaže za deradikalizaciju.

- Imate čitava naselja poput Gornje Maoče, Dubnice, Ošve, Mehurića, Orašca, Bočinja, Jezera, Šerića u kojima makar po 20 porodica živi po strogim šerijatskim pravilima i bezbednosne službe ih ne kontrolišu - tvrdi Galijašević. 

Tanjug/AP

Jedan vojnik na 100 izbeglica

Većinu migranata čine ljudi koji beže od strahota rata, ali sigurno ima i prikrivenih vojnika Al Kaide i Islamske države. Oružje im je dostupno budući “da je Balkan magacin oružja još od ratova devedesetih”.

- Način na koji se prilazi toj krizi je nepromišljen jer ako je na 100 izbeglih samo jedan vojnik, to je već dovoljno za terorističku akciju - objašnjava Galijašević. 

Na pitanje koliko je Srbija ugrožena, on kaže:

- Ugrožena je i može biti meta, pogotovo Beograd. Metropole od po nekoliko miliona stanovnika je daleko teže zaštititi - ističe Galijašević i dodaje da Srbija treba svoje potencijale da nadredi globalnim.

- Tu mislim i na migrantsku krizu, ali i na ambiciju da se može arbitrirati i pomagati u rešavanju sukoba širom Evrope - objašnjava on.

2024 © - Vesti online