Petak 13.11.2015.
20:50
B92

Putin: Ko mi ne veruje, mnogo će izgubiti

Reuters/L.B.
Rade polako da bi sve bilo savršeno (Foto: Ilustracija)

- Ne mogu da se saglasim s tim da Turski tok gub zamah. Tako veliki projekat ne može da se razvije i usaglasi odjednom. Projekat ima suviše pravnih, tehničko-ekonomskih, tehnoloških i organizacionih pitanja, uključujući i broj linija gasovoda, uzimajući u obzir realne potrebe u smislu kupovine i transporta gasa, koje treba rešiti zajedno sa turskim kolegama - objasnio je ruski predsednik.

- Što ih kvalitetnije odradimo, tim brže ćemo, s manjim rizicima i gubicima resursa, realizovati planirano, obezbediti nesmetanu isporuku ruskog gasa direktno turskim potrošačima. Glavno je da taj projekat u punoj meri odgovara interesima Rusije i Turske. U tome se slažem sa svojim turskim kolegom Redžepom Tajipom Erdoganom - rekao je Putin. 

On je ukazao na to da je na tempo pregovora uticala politička situacija u vezi sa izborima u Turskoj, ali da je ruska strana imala razumevanje za to. U Moskvi smatraju da će nova vlada Turske u kratkom roku moći da usaglasi ključne momente međudržavnog sporazuma o izgradnji Turskog toka. 

Putin je predočio da će Turski tok omogućiti ruskom gasu da stigne na tursko-grčku granicu, praktično na granicu EU, gde će moći da ga kupuju evropski potrošači. 

- A zemljama koje su odbile da učestvjju u izgradnji novog energetskog puta ostaje da obračunavaju gubitak profita - citirala je Putina agencija Interfaks

2024 © - Vesti online