Subota 14.11.2015.
08:33
J. Arsenović - Vesti

Od Srba mislili da su Ukrajinci?

Reuters
Glavni zadatak je uveriti otmičare da nisu u pitanju Ukrajinci već Srbi

Istraga pokazuje da je po svemu sudeći jedna paravojna formacija izvela otmicu u uverenju da se dokopala ukrajinskih državljanja kako bi od Kijeva mogla da zahteva oslobođenje njihovih članova koji su prethodno uhapšeni u Ukrajini.

Zato je sada glavni zadatak srpske delegacije koja je otputovala pre tri dana u Libiju da se otmičari uvere da se ne radi o Ukrajincima već o Srbima i da nije Srbija uhapsila članove njihove grupe. U tome bi trebalo da im pomognu lokalne vlasti u Sabrati, ali i obaveštajne službe koje su aktivne u Libiji, ratom razrušenoj i podeljenoj državi bez centralne legitimne vlade. Kako beogradski mediji prenose, srpski bezbednjaci očekuju pomoć i od kolega iz Ukrajine, Rusije ali i Turske, države koja dobro poznaje teren i mentalitet ljudi u Libiji.

Nakon spekulacija beogradskih medija koje su išle do toga da je i ambasador Oliver Potežica posredno umešan u otmicu, ovo predstavlja obrt u istrazi i daje novu nadu da će službenici srpske ambasade u Libiji Slađana Stanković i Jovica Stepić biti izbavljeni iz zatočeništva u kojem se nalaze pet dana.

Neimenovani izvor za beogradske medije kaže da grupa koja je otela dvoje srpskih državljana sada pokušava da, preko Srbije, od Ukrajine izdejstvuje puštanje svojih zemljaka.

Porodice kidnapovanih se žale da im od nadležnih državnih organa niko ne saopštava dokle se stiglo u pregovorima za oslobođenje njihovih najmilijih, te da podatke o tome u kakvom su stanju saznaju iz medija. Za sada štampa piše da su Slađana i Jovica zdravi, da ih otmičari ne maltretiraju, a prema najčešće pominjanoj verziji, oni su zatočeni u jednoj kući na periferiji Sabrate.

2024 © - Vesti online