Subota 14.11.2015.
18:00
Đ. Barović - Vesti

Diković opet na nišanu?

Beta/Ministarstvo odbrane
Zločine mu pakuje Nataša Kandić: General Ljubiša Diković

Beogradski list "Danas", pozivajući se na svoje izvore, tvrdi da je u grupi od četvoro osumnjičenih na osnovu krivične prijave Fonda za humanitarno pravo (FHP) i načelnik Generalštaba VS, general Ljubiša Diković.

Protiv načelnika Generalštaba Vojske Srbije Ljubiše Dikovića i još tri lica u toku je predistražni postupak Tužilaštva za ratne zločine na osnovu krivične prijave Fonda za humanitarno pravo, saznaje ovaj dnevnik. Reč je o ratnim zločinima i zločinima protiv čovečnosti u selu Rezale na Kosovu i skrivanju tela žrtava. Kako saznajemo, Tužilaštvo sada proverava navode iz krivične prijave, koju je FHP podneo u oktobru, i to 'prikupljanjem potrebnih podataka i obaveštenja".
Ipak, u Tužilaštvu za ratne zločine to demantuju i tvrde da Diković nije na meti njihove istrage.

- Vodimo istragu, ali Diković nije na spisku osumnjičenih - nezvanično je rečeno "Vestima".

U saopštenju Tužilaštva koje je izdato kasnije, ta informacija je i potvrđena navodima da su "predistražne radnje pokrenute protiv N. N. lica".

Tužbe i kontratužbe

Fond za humanitarno pravo do sada je dva puta javno optužio generala Dikovića za ratne zločine, a Tužilaštvo za ratne zločine je 2012. godine utvrdilo da prvi čovek Vojske Srbije "nije prijavljen kao učesnik ratnog zločina".
Zbog optužbi da je odgovoran za ratne zločine na Kosovu general Diković je 2012. podneo tužbu protiv FHP i njene nekadašnje izvršne direktorke Nataše Kandić zbog povrede ugleda i časti. Sledeće ročište je najavljeno za 24. novembar. U tužbenom zahtevu Diković traži milion dinara koje će, ako pobedi, kako je rekao, dati u humanitarne svrhe.

"U saradnji sa pripadnicima Euleksa Tužilaštvo za ratne zločine je do sada saslušalo preko 100 svedoka koji su definisali događaje u kojima su ova lica stradala. U toku je rasvetljavanje činjenica i okolnosti na osnovu kojih bi se identifikovali izvršioci ovih zločina", stoji u ovom saopštenju.

U Ministarstvu odbrane nisu krili iznenađenje novim optužbama na račun generala Dikovića, te da će se tim povodom oglasiti tokom dana. Ipak, "Vestima" je nezvanično rečeno da je u pitanju još jedan "nekorektan i tendenziozan" napad na načelnika Generalštaba.

- Bez sumnje ćemo ponoviti ono što smo rekli još januara ove godine da je reč o direktnom narušavanju ugleda Srbije i njene vojske - kažu u Ministarstvu.

Zločin u selu Rezala

Da podsetimo, krivična prijava FNP zasnovana je na događaju od 5. aprila 1999. godine kada su, prema saznanjima ove organizacije, pripadnici Vojske Jugoslavije i MUP isterali iz kuća meštane sela Rezale kod Srbice, a zatim ubili najmanje 41 albanskog civila, od toga 39 u jednoj masovnoj egzekuciji. Prema izveštaju FHP, u masovnoj grobnici u Rudnici su pronađena tela 27 žrtava ubijenih u Rezali.
Iz dokaza FHP proizlazi da je zločin u Rezali počinjen u okviru akcije vojno-policijskih snaga pod komandom 37. brigade VJ, kojom je tada komandovao aktuelni načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković.

I sagovornici "Vesti", nekada visokopozicionirani oficiri Vojske Jugoslavije, takođe se slažu sa ovakvom ocenom.

- Očigledno je reč o sada već standardnoj potrebi da se Vojska kompromituje. Ovog puta je osnovni cilj slabljenje pozicija Srbije i njenih interesa na Kosmetu i kad je reč o Zajednici srpskih opština, ali i Briselskog sporazuma. Obe teme su trenutno goruće za Srbiju, pa otuda i odgovor za tajming da se Dikoviću ponovo stavi na teret nešto što je već dva puta do sada bezuspešno pokušavano - ističe nekadašnji načelnik GŠ, general Branko Krga.

Prema njegovim rečima, suština ovih napada nije na Dikoviću, već na funkciji koju on obavlja.
Sa ovom ocenom se slaže i Milan Mijalkovski, pukovnik u penziji i profesor na Fakultetu bezbednosti.

Obračun sa Gašićem

Kao jedna od "verzija" novih optužbi na račun generala Dikovića spominje se i navodna svađa koja uveliko tinja na relaciji prvi čovek Vojske - prvi čovek Ministarstva odbrane.
Očekivano, u Ministarstvu odbrane taj sukob demantuju.
Milan Mijalkovski kaže da sve i da su odnosi Diković-Gašić potpuno narušeni, niko normalan ne može da očekuje da bi se "jedan drugome svetili optužbama za ratne zločine".

- Nemam dileme da je u pitanju puko podgrejavanje priče koja nema utemeljenja u činjenicama. Ne postoje dokazi da je Diković počinio bilo kakav zločin i to je verujem jasno i Tužilaštvu. Ali, ovo je medijska akcija kako bi se skrenula pažnja s tužbe koju je Diković podneo protiv Nataše Kandić, a taj proces i dalje nije gotov - ističe Mijalkovski.

2024 © - Vesti online