Četvrtak 12.11.2015.
23:23
B92

Sad se vidi kakav su nam lom Hrvati napravili

Medija Centar Beograd
Sve zbog zatvaranja granice sa Hrvatskom: Stojan Stamenković

Stamenković je na predstavljanju novog broja časopisa "Makroekonomske analize i trendovi" rekao da pad proizvodnje prehrambene industrije u septembru ocenio kao "lom" koji je bio incidentan i jednokratan i izrazio očekivanje da već u oktobru treba da se vrati u normalne okvire. 

Stamenković je rekao da se od početka godine prehrambena industrija odlikovala stabilnim rastom, odnosno da je od januara do avgusta zabeležen stalni rasta od 0,33 odsto mesečno. 

- U septembru je došlo do loma svih ovih pokazatelja. Umesto očekivanog rasta od 5 odsto do 6 odsto, ostvaren je međugodišnji pad proizvodnje ove oblasti za 8,7 odsto - kazao je Stamenković.

Objasnio je da je pad proizvodnje prehrambenih proizvoda u septembru povezan sa padom vrednosti izvoza prehrambene industrije i sa padom inače rastućeg uvoza poljoprivrednih proizvoda. 

Prema njegovim rečima, vrednost pada septembarskog izvoza u četiri grane prehrambene industrije procenjena je na oko 22 miliona evra. 

- To je posledica zatvaranja granice sa Hrvatskom... Niti su sirovine iz uvoza mogle da uđu u Srbiju, niti je moglo da se izveze iz Srbije - rekao je Stamenković.

2024 © - Vesti online