Petak 13.11.2015.
07:45
J. Arsenović - Vesti

Ambasador poteže tajne dokumente

wikimedia.org
Diplomatski skandal: Ministarstvo spoljnih poslova Srbije

- Ne bismo voleli da dođemo u situaciju da počnemo javnu polemiku u ovom smislu i da budemo prinuđeni da, radi odbrane, puštamo dokumente da 'cure' - piše u dopisu koji je potpisao Potežica, i u kojem ambasador o sebi govori u trećem licu.

Diplomata se posebno najedio zbog pisanja pojedinih srpskih medija da je on "namestio otmicu svojih kolega da bi sebi produžio boravak u Libiji", kao i da je bio uključen u "prodaju viza".
On tvrdi da je njegov lični stav bio da "ima razloga za zatvaranje ambasade", a da su za ostanak bili svi drugi službenici ambasade.

- Uostalom, ambasada je mogla da bude zatvorena i bez ikakvog mišljenja ovog ambasadora ili službenika ove ambasade - kaže Potežica, inače kadar SPS-a.

Tvrdi da je u celom slučaju on "žrtveni jarac" i poručuje da "to neće moći tako da ide".
I pored ovog dopisa sa pečatom srpske ambasade u Tripoliju, koji je na još uvek nepoznat način razdeljen beogradskim redakcijama, ambasador nije potvrdio, ali ni demantovao da je on njegov autor, već je samo kratko rekao da ne zna o čemu se radi i novinare uputio da se obrate MSP-u.

U Tripoliju Odalović i bezbednjaci

Kako bi pomogli u spasavanju Slađane Stanković i Jovice Stepića, u Libiju su otputovali generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Veljko Odalović i pripadnici Bezbednosno-informativne agencije (BIA).
- S velikom izvesnošću mogu da kažem da su ljudi oteti u Libiji živi i da su pregovori sa akterima u toku - rekao je na konferenciji za medije premijer Aleksandar Vučić.
 

Mediji su, inače prethodnih dana postavljali pitanje zašto je ambasador kobnog dana kada se desila otmica odlučio da svoju porodicu vozi na aerodrom u Tunis, baš putem za koji se zna da već dve godine u blokadi i da nije siguran. Takođe i zašto je na taj "očigledno privatan i rizičan put poveo blagajnicu Slađanu Stanković i Jovicu Stepića" koji su bili u drugom vozilu.
Mnogo je otvorenih pitanja bez jasnih odgovora, pogotovo ako se zna da je svoju porodicu ambasador mogao da pošalje za Srbiju i sa aerodroma u Tripoliju, uz presedanje u Tunisu.

2024 © - Vesti online