Petak 13.11.2015.
04:13
D. Dekić - Vesti

Vučić udario na razum i čast

Nezadovoljstvo ključa: Građani ojađeni štednjom

Ekonomista Aleksandar Stevanović Vučićev potez opisuje uz pomoć dve narodne poslovice "pretakanje iz šupljeg u prazno" i "seci uši krpi dupe".

- Recimo, penzioneri taj porast još od avgusta plaćaju kroz akcizu na struju, a sada će i kroz ostale, ali i pretplatu za nacionalnu televiziju koja se ponovo uvodi - ukazao je u izjavi za "Vesti" ovaj stručnjak i bivši savetnik nekadašnjeg ministra privrede Saše Radulovića.

To će, prema njegovim rečima, u zbiru doneti lošiji standard najstarijih građana kojima je premijer rešio da "smanji smanjenje penzija".

Prosvetarima ide jednokratna pomoć od 7.000 dinara (manje od 60 evra), a ljuti ga što je primetio da je nekima to sitnica.

- Ako je tako tu sitnicu, vratite u budžet, bićemo vam zahvalni - poručio je Vučić, a pridružio mu se ministar prosvete Srđan Verbić koji je na tapetu javnosti, jer je rešio da uštedi na ishrani 16 đaka u školi u selu Jabuka kod Prijepolja.

Premijeru je zasmetalo i što je ministar finansija Dušan Vujović povećanja ocenio kao simbolična. Obrazlažući da nisu mala Vučić je dao primer penzionera sa 20.000 dinara (165 evra), sada će dobijati dva evra više, dok oni koji imaju duplo, dobijaju oko četiri evra. To je izazvalo nezadovoljstvo najstarije populacije, a predsednik Udruženja sindikata penzionera Srbije Milorad Vujasinović smatra da se simbolično daje na deset odsto umanjenja.

- Penzioneri traže da im se vrati ukradeno prošle godine, jer su pošteno stekli penzije. Ovo što je premijer sada odlučio da vrati, neka da onima koji zaista imaju najmanje - kaže Vujasinović za "Vesti".

On ističe da je čitava priča o povećanju, spolja gladac, a unutra jadac.

- Dobili smo par stotina, a premijer tvrdi da nema inflacije. Možda kod njega nema, a nama je poskupela struja, grejanje, porez na imovinu, akcize a treba otići i na pijacu i u samoposlugu, pa videti cene - kaže Vujasinović.

Pranje savesti

Aleksandar Vučić je u Srebrenici rekao da je Vlada Srbije odlučila da donira pet miliona evra tom gradu na istoku Srpske, jer je, "Srbija u ovoj godini štedela i ostvarila dobre rezultate". Tu odluku ekonomski analitičar Aleksandar Stevanović vidi kao pranje savesti.
- Bolje je bilo uložiti novac u školske programe i da se sazna šta se u stvari tamo desilo, jer se problemi iz prošlosti ne rešavaju parama. Ali, eto curi novac i na druge strane, pa i tu - navodi Stevanović.

Penzioneri su se zbog prošlogodišnjeg smanjenja kao ozbiljnog udara na njihov budžet žalili Ustavnom sudu, ali Vujasinović tvrdi da je taj sud doneo političku odluku, pa će se obratiti sudu u Strazburu. Sindikati obrazovanja razmatraju da li će ponovo na ulice, jer je, kažu, jednokratna pomoć za njih sramna i još jedno od velikih poniženja. Predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Vojvodine Zvonimir kaže da to i nije povećanje, već vraćanje otetog. Predsednik sindikata Sloga Željko Veselinović "povećanje" vidi kao bezobrazluk prema narodu, jer kako je objasnio, ono se neće obračunavati prema starim osnovicama, već prema deset odsto manjim penzijama i platama.

Lažna povećanja

Željko Veselinović napominje da su javnom sektoru, pa i policiji nedavno drastično smanjene dnevnice, pa kako kaže, ako se saberu sva ta umanjenja, nigde nema povećanja.
- Usto će građani plaćati i veće akcize na gorivo, pa će poskupeti i sav drumski saobraćaj - kaže čelnik sindikata Sloga.

- Penzionerima se tako daje svega 1,1 odsto, zdravstvu 2,7, a prosveti 3,6 i verovatno dobijaju najviše jer najavljuju štrajkove - tumači Veselinović za naš list.

Razočaranost ne kriju ni u Sindikatu zdravstva i socijalne zaštite. Čelnik tog sindikata
dr Zoran Savić ukazuje da beli mantili to ne vide kao povećanje već samo vraćanje dela uzetog.

- To je kao da vam neko uzme 5.000 dinara, pa vam vrati 1.500. Da li vam je učinio uslugu - pita se on.

Po pravdu u Strazbur

- Jedini izlaz povodom Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija nam je tužba Sudu u Strazburu koju ćemo podneti za deset do 15 dana. Žalićemo se kao Udruženje i pojedinačno, jer je reč o 700.000 penzionera kojima je uskraćeno stečeno pravo, pa nam ne treba ova minimalna milost koja pokriva nezakonito uzimanje - obelodanio je Vujasinović.

Savić kaže da će zdravstveni radnici tumačiti kao povećanje tek onaj novac koji im bude dat pošto im se plate vrate na nivo pre smanjenja od deset odsto.

2024 © - Vesti online