Četvrtak 12.11.2015.
18:29
Tanjug

Srbija u trouglu između Amerike, EU i Rusije: Šta sad?

wikipedia.org
Srbija pred velikim izazovom

Govoreći na panelu o spoljnopolitičkim partnerima Srbije, profesor Ekonomskog fakulteta i Fakulteta političkih nauka i bivši ambašador Srbije u SAD Ivan Vujačić rekao je da je Balkan izgubio za SAD geostrateški značaj koji je imao u vreme bivše Jugoslavije. Takođe, on je ukazao na to da SAD ne vrši presiju da Srbija uđe u NATO jer, kako je istakao, oni dobro znaju šta se dogodilo na ovim prostorima i kakva je percepcija velikog dela naroda o Alijansi.

Vujačić je dodao da je Amerikancima stalo do stabilnosti u regionu Zapadnog Balkana naglasivši da svaka vlada koja sprovodi politiku poput srpske, a koja podrazumeva dogovore sa Prištinom i saradnju sa Sarajevom, ima podršku SAD jer "smiruje tlo na ovom terenu".

Član Foruma za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji  Srećko Đukić definisao je spoljnu politiku Srbije kao pragmatično manevrisanje između SAD, EU i Rusije pri čemu i te tri strane manevrišu i dobro znaju kakav je ulog.

- Ali to neće trajati beskonačno. Doći će vreme kada će odluka morati da bude doneta - istakao je on.

Govoreći o odnosima Rusije i Srbije, Đukić je ukazao da je Rusija uvek oslonac Srbiji u međunarodnim organizacijama "u meri u kojoj Srbija to hoće". On smatra da pogodnost koju odavno imamo u odnosima sa Rusijom, u smislu mogućnosti za veću ekonomsku saradnju i trgovinsku razmenu, ne koristimo dovoljno jer nemamo dovoljno kapaciteta.

- Za Rusiju, koja ima ogromne kapacitete, srpska privreda je autsajder, ali uprkos tome ona drži otvorena vrata za srpsku robu i privredu, samo što mi nemamo privrednih kapaciteta koje bismo ponudili - naveo je on.

Zašto je Srbija bitna Rusiji?

O ciljevima i instrumentima ruske spoljne politike u Srbiji, govorio je Mihail Lobanov, viši istraživač Centra za istočnoevropske studije u Ekonomskom institutu Ruske akademije nauka, koji je rekao da Srbija predstavlja odgovarajući instrument u odnosu na EU jer ima mogućnost da podeli Evropu po pitanju sankcija prema Moskvi ili ukrajinskoj krizi.

- Srbija za Rusiju igra ulogu zemlje koja ilustruje neuspehe EU - istakao je on. Takođe je ukazao da je Srbija važna baza za proširenje Rusije u domenu energetike u regionu, posebno naftne rafinerije i gasne mreže.

Lobanov objašnjava da Balkan ima odgovarajući prioritet u spoljnoj politici Rusije zbog svog strateškog položaja. Kako navodi, Moskva svake tri ili četiri godine preispituje svoju strategiju pri čemu uglavnom prvi prioritet dodeljuje bivšim republikama ŠSR-a, na drugim mestu su odnosi sa Kinom, a na trećem Balkan.

- Ali stvari su se promenile sa obustavljanjem Južnog toka. Onda su se čula tumačenja da Rusiji nije stalo do Balkana i Srbije, rekao je on primetivši da Rusija menja svoj program energetskih aktivnosti pri čemu "čudno postupa". Istovremeno, Rusija štiti interese Srbije u vezi sa statusom Kosova, podseća on i dodaje da dve zemlje vezuje slovensko poreklo i pravoslavna religija.

- Rusija je najznačajniji pratner za Srbiju u odnosu na druge zemlje u regionu. Velika je i uvozna i izvozna zavisnost Srbije od Rusije - zaključio je Lobanov. 

2024 © - Vesti online