Petak 13.11.2015.
03:43
O. Đoković - Vesti

Dijaspori zalupili vrata!

K. K. Tadić
Sporni umetnički kriterijumi u Parizu

Pre nekoliko godina, sa pozitivnim odjekom, uvedena je novina u radu KC, ali je ubrzo samovoljom izbrisana. Naime, ponedeljak, dan kad ne radi Centar određen je bio kao Dan dijaspore. Tada su mogle da se održavaju pesničke večeri, sastanci Saveza Srba Francuske i slični skupovi, tim pre jer je dijaspora finansirala adaptaciju prostorija biblioteke. Dana dijaspore, po odluci nove direktorke, međutim, više nema.

- Bila sam strašno ljuta i povređena. Kao da nam je poručeno da tražimo drugo mesto - kaže pesnikinja Dana Dodić.

Nezadovoljnih je mnogo. Petar Gojković kao predsednik Odbora za kulturu i školstvo pri Savezu Srba Francuske ogorčen je na odluku direktorke.

- To traje mesecima. Ona nema pravo da se ponaša kao da je vlasnik nečega što je državno. To je i narušavanje autoriteta i ugleda našeg ambasadora - kivan je Gojković.

Oglasila su se nedavna dva ministarstva, kulture i spoljnih poslova, kao i Ivica Dačić, tražeći od Petrovićeve izveštaj o radu. U međuvremenu prašinu je digla izložba Dragane Pajović i Tamare Rogović koju je otvorila direktorka Centra. Snimak sa tog otvaranja, koji po mnogima više liči na kafansku zabavu nego na kulturni događaj, osvanuo je na Ju tjubu.

Nema mesta za laureata

- Nakon što sam dobio prestižnu nagradu pariske Akademije lepih umetnosti za crtež, zatražio sam izložbu u KC. Direktorka Petrović mi je, iz ne znam kog razloga, saopštila da tu "nikad neću imati izložbu". Pitam se da li je Centar njeno vlasništvo - kaže Nemanja Mate Đorđević koji je izlagao u Palati francuskog instituta, u sali grofice Kaen.

Kulturni poslenici u dijaspori u Francuskoj negoduju zbog kriterijuma koji, prema njihovoj oceni, odstupaju od programa koje odobrava Ministarstva kulture Srbije. Niko od zaposlenih u Kulturnom centru nije se oglasio niti reagovao na kritike.

2024 © - Vesti online