Četvrtak 12.11.2015.
22:51
Z. Marjanović - Vesti

Dunavka otelila petorke

Telad mora da hrani na cuclu: Milisav Nešković

- Moje krave se redovno blizne, te sam prema onome kako je krava izgledala i sada očekivao da će oteliti dvojke, ali i ja i veterinar Peđa koji je prisustvovao teljenju nismo mogli da verujemo kada je za samo petnaestak minuta Dunavka na svet donela petoro živih, zdravih i prelepih teladi. Od kada znam za sebe, nikada se krava nije otelila lakše i nikada nije na svet donela toliko teladi - kaže za "Vesti" Milisav.

Kakav je i običaj u ovom kraju, po završetku teljenja pozvane su komšije na čast, a imalo se, kažu, šta i proslaviti.

- Do sada nisam čuo da je neka krava otelila petoro teladi. U takovskom i rudničkom kraju to se sigurno nije dogodilo, ali uveren sam da ovako nešto do sada nije zabeleženo ni u Evropi, pa mislim da je moja Dunavka šampion Erope - ističe vremešni domaćin koji se gajenjem krava bavi od detinjstva.

Uspešno teljenje omiljene krave u štali je tek deo dobro obavljenog posla jer telad mora da hrani ručno, na cuclu, veštačkim mlekom, ali to nije prevelik napor kad se zna da će mu prodaja teladi, kad za to dođe vreme, doneti oko 5.000 evra, prezadovoljan je domaćin čije se krave redovno blizne.

2024 © - Vesti online