Četvrtak 12.11.2015.
12:35
sputniknews.com

"Nadam se vojnoj intervenciji Rusije u Iraku"

Reuters
Kad Rusi "udare" niko ne ostaje ravnodušan: Hasan Rohani

- Reč je o jednom veoma važnom partnerstvu. Između Irana, Rusije, Iraka i Sirije postignut je dogovor o saradnji u borbi protiv ID. Rusija se u najvećoj meri posvetila borbi protiv terorista u Siriji, a moguće je da će u budućnosti proširiti svoje dejstva i na Irak - rekao je iranski predsednik.

Rohani je takođe istakao važnost da se sve svetske sile uključe u borbu protiv terorizma.

- Veoma je važno da se sve zemlje sveta fokusiraju na borbu protiv terorizma. ID ne predstavlja pretnju samo za region, već i za sve ostale zemlje sveta, pa i Evropsku uniju - rekao je Rohani.

Prema njegovim rečima, Iran je bio prva zemlja koja je podržala Irak u borbi protiv Islamske države, a da to nije bio slučaj, Bagdad bi odavno već pao u ruke terorista.

Rohani je takođe istakao da je veoma veliki uspeh što su sve velike zemlje, ali i zemlje Bliskog istoka, sele za pregovarački sto kako bi se rešila kriza u regionu.

- Situacija u Siriji je veoma složena i ne može se očekivati da se konflikt razreši u jednoj rundi pregovora. Smatramo da sirijski konflikt ne treba rešavati vojnim putem, već da je neophodno pronaći politički kompromis - rekao je Rohani.

Iranski predsednik je istakao i da o sudbini Sirije treba da odlučuje sirijski narod.

- Povratak mira i stabilnosti u region treba da bude prioritet - zaključio je iranski predsednik.

2024 © - Vesti online