Četvrtak 12.11.2015.
12:10
Tanjug

"Izrael i Palestina nisu nemoguć san"

Reuters
Potrebno mnogo hrabrosti za priznanje palestinske nezavisnosti: Džon Keri

Keri je doputovao u sedište UN u Njujorku da prisustvuje obležavanju 40-godišnjice govora izraelskog ambasadora Haima Hercoga, u kome je osudio rezoluciju kojom se cionizam proglašava formom rasizma.
 

- Cionistički san prihvata koncept Izraela kao jevrejske demokratije, svetionika za sve nacije. Svi mi znamo iz godina diskusija i napora: to nije nemoguć san. Dostižan je - istakao je Keri na tom skupu, prenosi AFP.

On je to rekao nakon posete izraelskog premijera Benjamina Netanijahua Vašingtonu ove nedelje, tokom koje je bilo malo znakova napretka u nastojanjima da se obnove izraelsko-palestinski pregovori o miru.

Ti pregovori, kojima je Keri posredovao, doživeli su krah još u aprilu prošle godine. On je sada ocenio da odluka o priznanju palestinske države "zahteva hrabrost, zahteva liderstvo" i uporedio takav izbor sa akcijom Hercoga u UN pre četiri decenije.

Oživljavanje mirovnog procesa je inače u vrhu plana Saveta bezbednosti UN. Članovi saveta razmatraju nacrt rezolucije, koju je predstavio Novi Zeland, a u kojoj se rešenje o dve države proglašava "jedinim kredibilnim putem za mir" i zahteva da se obe strane pripreme za nove pregovore.

Diplomate očajnički žele da obnove mirovne pregovore kako bi se izbegla još veća eskalacija najnovijeg talasa nasilja, koje preti da preraste u treći palestinski ustanak, intifadu, protiv izraelske okupacije.

U nasilju, koje traje od sredine septembra, poginulo je najmanje 77 Palestinaca i 12 Izraelaca. Većina Palestinaca ubijena je u napadima i pokušajima napada, mahom nožem, na Izraelce.

2024 © - Vesti online