Petak 13.11.2015.
12:30
S. Ban

Orloj - dokaz povezanosti astrologije i astronomije

wikimedia.org/Steve Collis
Praški astronomski sat

Ovaj sat je konstruisan 1410. godine, a njegov tvorac je po završenom poslu bio oslepljen, kako ne bi napravio još jedan isti sat! Orloj sat pokazuje izlazak i zalazak Sunca i Meseca, dane, godine, mesece i zodijačku konstalaciju kao i položaj pojedinih planeta. Krajem 15. veka pridodat mu je kalendar, a u 17. veku je dobio i pokretne figure, 12 apostola, po jedan za svaki čas, kao i kostur, koji predstavlja smrt, škrtice i lakovernike. Na svakih sat vremena ove figure započinju svoju predstavu čiji kraj označavaju fanfare s vrha katedrale. U 20. veku, posle Drugog svetskog rata je kompletno obnovljen i konačno je dobio svoj današnji izgled.

Prvi horoskop u Starom Egiptu

Najstariji podaci o astrologiji datiraju iz Vavilona (period od 668. do 626. godine p.n.e), mada, istorija astrologije tvrdi da se ne zna tačno kad je to bilo. To je nauka koja se bavi proučavanjem planetarnih uticaja na ponašanje ljudi i pojava na Zemlji. Stari Egipćani su izučavali razne pojave na nebu i tako došli do zaključka da postoje četiri elementa: vatra, vazduh, zemlja i voda, koji utiču na ljude i Zemlju. Tako je u starom Egiptu napravljen prvi horoskop.

Sastavljen je iz tri dela. Prvi je mehanički časovnik koji svakog sata pokreće figure apostola. Drugi deo je astronomski brojčanik koji pokazuje položaj Sunca i Meseca, zodijak i lokalno vreme (za Centralnoevropsku vremensku zonu). Treći deo je kalendar sa medaljonima koji predstavljaju mesece u godini.

Lepota i dizajn ovog časovnika su razlog što je njegova fotografija popularizovana širom sveta i predstavlja nezaobilaznu ilustraciju tema iz astronomije, ili astrologije. Bez obzira na to što astrologija nije priznata kao nauka i što je i danas na udaru kritike, Orloj svedoči o mentalnom jedinstvu i nivou svesti njegovih konstruktora.

Večna debata i oštra diskusija, šta je starije, astronomija ili astrologija, nije do današnjeg dana završena. Naučnici koji se drže istorije, tvrde da je astrologija proistekla iz astronomije i to kao rezultat sujevernih pojedinaca, koji su u planetama tražili mistiku.

S druge strane, u istoriji astrologije se navodi da je sve do XV veka postojala jedinstvena nauka koja je obuhvatala astrologiju ili astronomiju, ali sa jačanjem crkvenih dogmi, astrolozi su bili prisiljeni da javno spale svoje knjige i istraživanja na tu temu, da ne bi doživeli progon.

Danas nam ne preostaje ništa drugo već da uživamo u lepoti astronomskog ili astrološkog sata Orloj, koji je nastao u vreme kada su astrologija i astronomija bile jedno.
 

2024 © - Vesti online