Četvrtak 12.11.2015.
10:51
Tanjug

Veliki štrajk u Grčkoj: Letovi obustavljeni, brodovi usidreni u lukama, škole zatvorene

Reuters
Grčka se obavezala na sistemske reforme i mere štednje, građani nezadovoljni

Zbog štrajka su zatvoreni muzeji, škole i apoteke, a državne bolnice rade samo za hitne slučajeve. Više desetina domaćih letova je otkazano, a mediji objavljuju samo važne vesti.

Sindikati su pozvali na 24-časovni štrajk u znak protesta zbog povećanja penzija i predstojećih reformi penzionog sistema.

- Borimo se protiv vladinih mera koje znače srednjovekovne radne odnose, reagovaćemo na sve mere štednje koje degradiraju naše živote - saopštio je vodeći sindikat GSEE, prenosi AFP.

U bolnicama će raditi samo hitne službe, a neke državne škole biće zatvorene, jer će se nastavnici i učenici, doktori i zaposleni u saobraćajnim službama priključiti prvom velikom štrajku ove godine, na koji su pozvali najveći grčki privatni i sindikati javnog sektora.

U štrajku učestvuju i novinari, a zatvoreni su i muzeji i arheološke turističke lokacije. U Atini su organizovani i protesti na ulicama.

Štrajk će biti prvi test za premijera Aleksisa Ciprasa, koji je došao na vlast u januaru, obećavši da će okončati mere štednje, a zatim prihvatio nepopularne uslove za treći paket pomoći.

Štrajk se održava u trenutku kada Evropska komisija, Evropska centralna banka, MMF i Evropski fond za stabilizaciju vrše reviziju reformi na koje se Grčka obavezala.

Vlada grčkog premijera Aleksisa Ciprasa je obećala da će, prema dogovoru s kreditorima iz avgusta u vrednosti od 86 milijardi evra, reformisati penzijski sistem i rešiti problematične zajmove, kako bi ispunila zahteve kreditora i dobila rate pomoći i pristup fondovima za pomoć bankama.

Grčkoj nije odobrena rata od dve milijarde evra na nedavnom sastanku evrozone jer kreditori smatraju da vlasti u Atini nisu još primenile prvu seriju traženih reforme koje se odnose na zaplenu imovine.

2024 © - Vesti online