Četvrtak 12.11.2015.
12:30
S. Ban

Najdublja tačka na Zemlji

Režiser "Titanika" i "Avatara" Džejms Kameron je poslednji avanturista koji se spustio u dubine gde je pritisak 1.000 puta veći nego na morskoj površini i tamo snimao i proveo više od tri sata. Ovaj podvig je napravio u martu 2012. godine. Pre njega su ovo uspeli davne 1960. godine švajcarski okeanograf Žak Pikar i poručnik američke vojske Don Volš.

wikimedia.org/Kmusser
 

Bez obzira na to što je ljudska noga uspela da dotakne to dno, ovo mesto na našoj planeti spada u misteriozne i neistražene jer ne postoje detaljni podaci, kao ni dokazi o tome kakav svet postoji tamo, kao i da li uopšte neki živi organizam, osim mikroorganizama, može da opstane u tim uslovima. Da bi se to istražilo, potrebna su detaljnija i dugotrajnija ispitivanja što bi podrazumevalo da istraživači provode mnogo više vremena u jezivim dubinama okeana.

Režiser Džejms Kameron je po povratku izjavio da je očekivao da će videti neka bića ili nešto što bi ga inspirisalo za nove filmove, ali to se nije desilo. Beskrajna pusta ravnica, mrak i mir - glavni su utisci koje je poneo. Osim toga, jedino što je uspeo da vidi bila su neobična stvorenja, nalik rakovima, koja su gmizala po dnu.

Poređenje s Mont Everestom

O kakvim je dubinama reč govori i sledeće poređenje. Najviši planinski vrh na planeti Mont Everest za tri kilometra je niži u odnosu na dubinu Marijanske brazde.

2024 © - Vesti online