Četvrtak 12.11.2015.
06:51
I. Kozarski - Vesti

Zaratili talibani i Islamska država

Reuters
Gospodari Avganistana: Jedinica Talibana

Diverzija je izvedena u klancu Haki Afgan, gde se vodi ogorčena borba te dve terorističke organizacije za prevlast. Talibani su brojniji, a gubici Islamske države do sada iznose oko 85 ubijenih. Međutim, mnoštvo talibana prešlo je u redove konkurenta, zbog stalnih borbi za vlast u svom pokretu.

Slučaj sa automobilom-bombom je iznenađenje, pošto su se teroristi do sada borili na tradicionalan način, pa ih je samo u provinciji Zabul poginulo 110. Sukob je započet u subotu kod Argandaba, a raširio se na Haki Afgan i Dajčopan. U sukobu učestvuju sledbenici aktuelnog glavara Talibana Ahtar Mansura, a sa druge strane nišana su grupe Islamske države predvođene mulom Mansurom Dadulom koji je sklopio savez sa istomišljenicima iz bivše sovjetske republike Uzbekistan.

Ahtar Mansur iskoristio je prednost u brojnosti i opkolio snage Islamske države. Talibani zauzimaju njihove rejone i u njima postavljaju svoje kontrolne punktove. Izvori s terena potom su primetili i da teroristi Islamske države sada prelaze u redove talibana. Tome je doprineo nedavni masakr u kom je Islamska država ubila sedam osoba, među kojim je bilo žena.

Mirno stanovništvo po običaju podnosi velike žrtve. Po saopštenju mule Dadule, tokom borbi poginulo ke pet žena i osmoro dece.

2024 © - Vesti online