Četvrtak 12.11.2015.
04:30
24sata.rs

Pržena hrana nije štetna po zdravlje ako se priprema na pravi način

pixabay.com
Bitno je da ne koristite isto ulje dva puta

Naime, prema svetskim naučnicima suncokretovo i kukuruzno ulje je kancerogeno i izaziva nastajanje raka, srčanih problema i demenciju. Oni smatraju da je najbolja varijanta maslinovo i kokosovo ulje, puter ili mast.

Maslinovo ulje je bolja varijanta, ali ubedljivo je najbolje kokosovo ulje, puter ili mast koje nadmašuju sve ostale po pogledu jedinjenja koje imaju u sebi.

- Pre svega treba izbegavati prženu hranu, ali ako već ne možemo da se odupremo, onda izaberite bar neko manje štetno ulje onda, ono koje ima niži nivo toksičnih proizvoda - rekao je profesor Martin Grotveld sa Univerziteta Montford.

Ali nutricionista Milka Raičević za "24 sata" kaže da nije bitno koje ulje ili mast koristimo, najbitnija je količina samog proizvoda, ali i koliko se često hrana pržila u istom ulju.

- Problem je taj što ljudi preteruju. Svako ulje ili mast je štetno ako se pretera u njenoj količini. Najbolje je da na primer meso pečete u rerni, a pre toga ga premažete sa puterom ili uljem, ali i da ga ne pečete na velikoj vatri. Bolje je da skuvate povrće, pa nakon što bude gotovo, onda prelijete sa malom količinom ulja, manje je štetno. Ali i da nakon prženja sačekate da se svo ulje iscedi sa proizvoda koji ste pripremali - rekla je Milka Raičević i dodala da hrana pržena u dubokom ulju sadrži soli i povećava krvni pritisak, ali da manjom konzumacijom ono može da se reguliše.

2024 © - Vesti online