Sreda 11.11.2015.
16:10
Srna

Ukinut pritvor optuženom za ratne zločine nad Srbima

Reuters
Pušten iz pritvora

Sud je prihvatio ponuđenu garanciju od 215.604 KM, koja se odnosi na upis hipoteke na nekretninama, a naredbu o puštanju Jašarevića na slobodu doneće nakon što mu budu dostavljeni dokazi o izvršenju uknjižbe hipoteke na nekretninama.

Jašareviću su određene mere zabrane napuštanja boravišta, zabrane putovanja, sastajanja sa određenim licima, te obaveznog javljanja nadležnom organu dva puta sedmično.

Sud BiH potvrdio je u maju ove godine optužnicu koja Zdenka Andabaka, Muamira Jašarevića i Seada Velagića tereti za zločine nad srpskim stanovništvom na području Livna 1993. godine.

U optužnici se navodi da su Andabak, Jašarević i Velagić za vreme oružanog sukoba u BiH, u okviru kojeg su pripadnici Hrvatskog veća odbrane i Vojne policije preduzimali široko rasprostranjen i sistematičan napad protiv srpskog civilnog stanovništva na području opštine Livno, učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu čiji cilj je bio njihovo nasilno preseljenje sa tog područja.

Prema optužnici, oni su učestvovali u progonu civilnog srpskog stanovništva na političkoj, nacionalnoj i verskoj osnovi ubistvima, protivzakonitim zatvaranjem, mučenjima i drugim nečovečnim delima, uključujući sistematsko nezakonito zatvaranje oko 300 srpskih civila u školi "Ivan Goran Kovačić", koja je imala sva obeležja logora.

U tom logoru su zatvorenici držani u nehumanim uslovima, podvrgnuti pretnjama, mučenju, ubistvima i drugim nečovečnim delima.

2024 © - Vesti online