Utorak 10.11.2015.
21:51
Tanjug

Incko: Napredak BiH samo uz poštovanje Dejtona

Reuters
Po njemu, samo Srpska krši Dejton

- Povodom 20. godišnjice Dejtonskog mirovnog sporazuma moramo da očekujemo više i da ponovo vidimo konkretne rezultate i pozitivan podsticaj kakav smo imali u prvih deset godina mirovnog procesa - rekao je Incko u govoru u Savetu bezbednosti UN, saopštila je u utorak njegova kancelarija.

Incko je tom prilikom pozdravio prihvatanje ambicioznog plana političkih, socijalnih i ekonomskih reformi kojima bi se privukle investicije i obezbedila radna mesta. - Neke reforme će biti teške, ali će pružiti novu priliku za Bosnu i Hercegovinu i njene građane - naglasio je on.

Incko je, takođe, kritikovao odluku parlamenta Republike Srpske o raspisivanju referenduma, ocenivši da se radi o kršenju Dejtonskog sporazuma.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da Incko ni ovog puta nije propustio priliku da Republiku Srpsku optuži za direktno kršenje Dejtonskog sporazuma i to zbog odluke vlasti Srpske da raspiše referendum o radu pravosudnih institucija BiH.

Dodik je poručio da su Inckov izveštaj i optužbe na račun Republike Srpske "čista laž" i naglasio da upravo Incko ruši Dejtonski mirovni sporazum kao što su to činili i njegovi prethodnici. 

2024 © - Vesti online