Utorak 10.11.2015.
19:37
blic.rs

Indijci tuže britansku kraljicu: Vratite nam dijamant od 120 miliona evra!

Reuters/Pool
Sve oteto iz Indije smatraju svojim vlasništvom

Indijci su podneli tužbu pred Visokim sudom u Londonu, u kojoj od Velike Britanije zahtevaju da Indiji vrati ukradeni dijamant "Koh-i-nor" koji je kraljica nosila na krunisanju svog supruga Džordža VI, a kasnije i ćerke Elizabete II 1953. godine. Ovaj vredan dragulj takođe je krasio krunu kraljice Aleksandre i kraljice Meri.

Dijamant, čije ime u prevodu glasi "Planina svetlosti", u istorijskim knjigama se prvi put spominje 1304. godine. Nekoliko vekova važio je za najveći dragulj na svetu.

Tužba dolazi u nezgodnom trenutku za Veliku Britaniju, koja će ove nedelje u Bakingemskoj palati ugostiti premijera Indije Narendru Modija. Pored toga, tužba ponovo pokreće polemiku o surovoj kolonizatorskoj prošlosti Britanaca.

Predstavnik Titosa, jedne od grupa koje finansiraju postupak tužbe je David de Souza, na konferenciji za medije je saopštio da je "Koh-i-nor" samo jedan u "moru dragulja i vrednih artefakata koje su Britanci pokrali iz Indije".

- Britanci bez imalo obraza tvrde da su u zemlju doneli demokratiju i modernizaciju. Posledice njihove kolonizacije nisu nijedno od ta dva, već krađa indijskog bogatstva i uništavanje duše zemlje, tvrdi on.

Reuters/Pool

Znak zahvalnosti

S druge strane, vlada Britanije odbacila je zahteve za vraćanje ovalnog dijamanta koji je vladar Dulip Sing poklonio kraljici Viktoriji 1851. godine, nakon britanske aneksije Pendžaba.

- Umešani u ovaj smešni slučaj treba da shvate da su britanski kraljevski dragulji pravo mesto za Koh-i-nor dijamant u znak zahvalnosti i priznanja za više od tri veka britanskog prisustva u Indiji koje je doprinelo modernizaciji, razvoju i demokratizaciji te zemlje - rekao je istoričar Endrju Roberts.

Akciju je pozdravila i podržala jedna od najvećih filmskih zvezda Indije Bumika Sing. - Dragulj "Koh-i-nor" nije samo dragi kamen od 105 karata, već deo istorije i kulture i nesumnjivo mora biti vraćen Indiji - rekla je glumica.

Indija je unajmila tim britanskih advokata kako bi povratila dragi kamen. Advokati su najavili da će slučaj bazirati na Aktu o Holokaustu, koji nacionalnim institucijama Velike Britanije daje moć da vrate ukradena kulturna dobra vlasnicima.

2024 © - Vesti online