Utorak 10.11.2015.
07:45
D. Lj. J. - Vesti

Meštani demolirali džamiju

instagram/makkahmadinah_24h
Demolirana džamija u krivoj Palanci (Foto: Ilustracija)

Očevici su ispričali, a to je potvrdila i policija, da su u prostorijama improvizovanog verskog objekata, u kome se moli romska populacija islamske veroispovesti, polupani prozori i uništen deo inventara za molitve, a na zidovima iscrtani hrišćanski simboli.

Incident se dogodio nakon završetka protesta više od 3.000 ljudi Krive Palanke koji se protive izgradnji džamije u njihovoj opštini. Na proteste su pozvani plakatom "Protiv islamizacije Krive Palanke", a prethodno su građani potpisivali peticiju protiv izgradnje džamije tvrdeći da oni koji žele da je izgrade nemaju odgovarajuću dokumentaciju. Gradonačelnik Arsenčo Aleksov je dodao da se džamija neće graditi zato što je većina stanovništva Krive Palanke pravoslavna.

Sadula Abdulahi, referent za islamska pitanja Muftijstva u Kumanovu, pod čiju nadležnost spada i Kriva Palanka, kaže da je romska zajednica tražila izgradnju džamije u Krivoj Palanci, a odgovor su bili protesti.

- Pre tri nedelje smo otvorili ovaj mesdžid u Krivoj Palanci gde ima oko 800 muslimana. Gradonačelnik je pred svima rekao da se nikada neće izgraditi džamija, jer je ovo pravoslavna zemlja - rekao je Abdulahi.

Muftijstvo iz Kumanova je osudilo napad i tražilo od policije da kazni one koji su oštetili improvizovanu džamiju.

2024 © - Vesti online