Ponedeljak 09.11.2015.
15:15
blic.rs

Kosovo i Unesko glavna tema i na društvenim mrežama

Reuters
Presudila tri glasa: Odbijanje Kosova glavna tema i na tviteru

Reakcije na ovu veliku diplomatsku pobedu Srbije stižu sa svih strana sveta, a ovo su neke od prvih reakcija na ovu temu.

Generalna konferencija Uneska nije prihvatila članstvo Kosova u tu organizaciju, budući da je nije bilo potrebne dvotrećisnke većine da bi se izglasao prijem.

Sava Janjić, igaman manastira Visoki Dečani, poručio je povodom odbijanja članstva Kosovo u Unesko da "ovo nije vreme za emocije, već za ozbiljan rad na dijlogu".

- Pobedila je šansa za fer dijalog i izgradnju poverenja, a ne politički pritisci - napisao je on na svom tviter nalogu.

Ovo nije vreme za emocije vec za ozbiljan rad na dijalogu. Pobedila je šansa za fer dijalog i izgradnju poverenja, a ne politički pritisci.

Nebojša Krstić napisao je na svom tviter nalogu da je "odbijanje KiM u Unesko važno, je jer bi prijem legitimizovao paljenje i rušenje manastira i pogrom Srba u martu 2004".

Odbijanje KiM u UNESCO važno je jer bi prijem legitimizovao paljenje i rušenje manastira i pogrom Srba u martu 2004

On je takođe napisao i da sada treba pronaći mehanizme da se zaštite srpske crkve i manstiri, a pre svega Srbi, na KiM. "Jedini način - nastavak dijaloga", smatra on i piše: "Danas nam je divan dan, divan dan, divan dan! #NoKosovoUnesco".

Iljir Deda, poslanik opozicionog pokreta "Samoopredeljenje" u kosovskom parlametnu, takođe se danas oglasio na svom tviter nalogu, poručivši da sada dijalog između Prištine i Beograda koji se vodi u Briselu treba da bude obustavljen.

On je još dodao da nemoguća normalizuja odnosa dok se ne prizna nezavisnost Kosova.

Vljora Čitaku, ambasadorka Kosova u SAD napisala je na svom tviter nalogu: "92 za, 50 ne. Vidimo se sledeće godine #UNESKO".

2024 © - Vesti online