Nedelja 16.05.2010.
04:16
Tanjug

Japanci premestili ambasadu zbog nasilja u Bangkoku

Nakon što je japanska ambasada u petak popodne prestala sa konzularnim uslugama zbog bezbednosti posetilaca, osoblje ambasade je u subotu prebačeno u hotel udaljen oko dva kilometra, javila je japanska agencija Kjodo.


Ambasada očekuje da će ubrzo nastaviti normalno da radi na novoj, privremenoj lokaciji. Japanska ambasada se nalazi u delu grada koji su zatvorili vladini vojnici u pokušaju da smire demonstrante, a pred zgradom ambasade u petak su vođeni žestoki sukobi.

Veliki okršaji tajlandske vojske i demonstranata
 


Tajlandski premijer Apisit Vedžadživa izjavio je u subotu preko državne televizije, u prvom obraćanju od početka sukoba u četvrtak, da pokušava da suzbije nasilje uz minimalne gubitke i da vojna operacija predstavlja jedini način da protesti budu okončani.


Vojska je blokirala poslovni deo grada u kome se nalaze demonstranti kojih je, prema podacima tajlandske vlade, juče bilo 6.000, dok ih je pre nekoliko nedelja bilo 30.000.


Demonstranti, koji traže raspuštanje parlamenta i raspisivanje vanrednih izbora, sledbenici su bivšeg premijera Taksina Šinavatre, zbačenog u vojnom puču 2006, i uglavnom potiču iz siromašnih provincijskih područja.


U 17 provincija u Tajlandu uvedeno je vanredno stanje, da bi seljani bili sprečeni da se priključe antivladinim protestima u prestonici, a vojska je dobila velika ovlašćenja da kontroliše demonstrante i ograničava slobodu kretanja.

2024 © - Vesti online