Ponedeljak 09.11.2015.
10:36
Vestionline

TEST: Koliko boja vidite ovde?

the-open-mind.com
Skoncentrišite se i počnite da brojite

Svaka boja ima neverovatan broj nijansi, pritom ih ne vidimo svi isto (setite se samo one famozne haljine koja nam se poigrala s mozgom).

Profesorka Dijana Derval je ekspert za neuromarketing i postavila je interesantan test koji određuje koliko nijansi boja vidimo, jer se sve svodi na to koliko receptora za boje imamo u očima.

Prebrojte boje koje vidite, pa pogledajte objašnjenje.

Manje od 20 različitih boja: Derval kaže da ste u ovom slučaju dihromatični, odnosno, da razaznajete samo dve boje. 25 odsto populacije je dihromatično i nema razloga da se brinete, jer ste u dobrom društvu - kučići takođe imaju samo dva fotoreceptora. Derval ističe da osobe sa dihromatijom imaju sklonost ka tome da nose crnu, bež i plavu odeću.

Između 20 i 32 različitih boja: Vi ste trihromatični. To znači da imate tri tipa ćelija fotoreceptora u mrežnjači, koje se nalaze u ljubičastoj/plavoj, zelenoj i crvenoj oblasti. Derval kaže da trihromate uživaju u bojama i znaju da ih cene. Oko 50 odsto populacije ima trihromatiju.

Između 32 i 39 različitih boja: Baš kao i bumbar, vi imate tetrahromatiju. Derval ističe da ovi ljudi vide četiri tipa boja. Takođe ih iritira žuta boja i najverovatnije nikada neće obući nešto te boje. Oko 25 odsto populacije ovako percipira boje.

Više od 39 različitih boja: Bolje izbrojite opet! Derval kaže da postoji samo 39 razlčitih boja u testu, a verovatno je samo njih 35 dobro prevedeno na kompjuterskom ekranu.

2024 © - Vesti online