Ponedeljak 09.11.2015.
08:43
Tanjug

Bezbednjaci traže otete Srbe u Libiji

Reuters
Angažovane su sve bezbednosne službe (Foto: Ilustracija)

Prema rečima Abdulgasima Kraira, koje je preneo je AP, konvoj vozila se kretao ka granici sa Tunisom i ostatak konvoja su, posle otmice, bezbedno na odredište ispratili pripadnici libijskih vojnih snaga.

- Uverili smo ih da ćemo učiniti sve što možemo da pronađemo otmičare i spasimo zaposlene u ambasadi - rekao je on.

Sve bezbednosne službe u Sabrati maksimalno su angažovane posle otimice državljana Srbije, izjavio je zvaničnik vojnog saveta u tom gradu na severozapadu Libije. 

- Svuda su postavljeni kontrolni puktovi i tražimo ih. O otmici su obavešteni i susedni gradovi i oblasti i od njih je zatraženo da takođe postave kontrolne punktove - rekao je agenciji AFP neimenovani načelnik vojnog saveta, koji veruje da je dvoje otetih službenika ambasade Srbije još u Sabrati.

Vojni savet Sabrate je zadužen za bezbednost te oblasti i lojalan je alijansi koja kontroliše Tripoli, navela je francuska agencija.

Ambasador Oliver Potežica se sa porodicom nalazio u prvom vozilu, a u drugom su bili vozač ambasade Jovica Stepić i administrativni ataše ambasade Slađana Stanković, koji su oteti. 

Sabrata se nalazi na severozapadu Libije, na oko 60 kilometara od Tripolija.

Na mestu kidnapovanja, nedavno je bilo nekoliko otmica. Reč je o glavnom putu koji vodi ka Tunisu i u toj oblasti u blizini Sredozemnog mora su aktivni krijumčari i lokalne milicije.

 Vučić: Rasplet događaja u narednih 48 časova

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u nedelju da je sa libijskim zvaničnicima već razgovarao o otmici službenika srpske ambasade. Premijer Vučić je za RTS rekao da se u narednih 48 sati očekuje pozitivan rasplet događaja. 

2024 © - Vesti online