Subota 15.05.2010.
17:29
Tanjug

Hamas i Fatah se ujedinili protiv Izraelaca

Fatah i Hamas zajedno nose ključeve izgubljenih domova 

Stotine hiljada Palestinaca je pobeglo ili je isterano iz svojih domova u ratu koji je izbio 1948. godine posle stvaranja jevrejske države. Prema podacima UN danas 4,7 miliona palestinskih izbeglica i njihovih potomaka živi na Zapadnoj obali, pojasu Gaze, Libanu, Jordanu i Siriji. Od toga je jedna trećina u izbegličkim logorima.

Uz hamasovce, koji vladaju pojasom Gaze, danas su išli umereniji fatahovci, mašući palestinskim zastavama i noseći ogroman ključ - simbol nade u povratak u napuštene kuće. Na ključu su bila ispisana imena gradova i sela iseljenih tokom rata uz poruku: "Mi ćemo se vratiti."

Hamas je pozvao Fatah da učestvuje u maršu, što se retko dešavalo otkako su hamasovci silom preuzeli kontrolu nad pojasom Gaze juna 2007. godine. Ranijih godina dve glavne palestinske frakcije odvojeno su organizovale slične događaje, podsetila je američka novinska agencija Asošiejtid pres (AP), što je bio odraz nesposobnosti da sarađuju na ključnim pitanjima.

Medii prenose da na današnjem maršu nije bilo političkih govora, niti su učesnici demonstracija nosili zastave svojih partija. Demonstracija je bilo i na Zapadnoj obali u gradu Ramli, gde je stotine vozača i pešaka stalo na jedan minut na prodoran zvuk sirene da obeleži godišnjicu. Manje demonstracije održane su i istočnom delu Jerusalima koji je Izrael anektirao posle rata 1967.

Demonstranti koje su predvodili članovi izraelskog parlamenta iz arapske partije Balad nosili su transparente s natpisom: " Judaizacija Jerusalima- nova nakba". 

2024 © - Vesti online