Ponedeljak 09.11.2015.
00:30
24sata.hr

Otpušite nos i sinuse

iwritemedical.com
Sinusi npr. reaguju na promenu temperature, na prelazak iz toplog u hladno i obrnuto

Disanje u vlažnom okruženju pomaže ublažavanju nadraženog tkiva u nosu i sinusima i olakšava izbacivanje nakupljene sluzi jer je omekša. Ovlaživač vazduha pretvara vodu u vlagu koja se širi prostorijom i disanjem prolazi kroz nos i sinuse.

Istuširajte se vrućom vodom

Slično kao i ovlaživač vazduha, tuširanje vrućom vodom pomaže. Naime, kod tuširanja se stvara para koja disanjem ulazi u nos, omekšava sluz koja potom lakše izađe, što pruža olakšanje. Takođe, para će smanjiti upalu u sinusima. Umesto tuširanja, poslužiće i pranje suđa iznad sudopere pune vruće vode. Bitno je da udišete paru.

Pijte dovoljno tečnosti

Najbolje je piti vodu, ali dobar je i čaj, supa, razni sokovi… Važno je da telo dobija dovoljno tečnosti jer to pomaže da se sluz manje nakuplja čime se i pritisak u sinusima smanjuje, a to vodi smanjenju upale.

Koristite fiziološki rastvor

Najbolje je ako je u obliku spreja. Pomaže povećavanju vlažnosti u nosu i sinusima. To, takođe, pomaže da se oslobodite nakupljene sluzi. Ipak, stručnjaci savetuju da se pre korišćenja konsultujete s lekarom, posebno ako uzimate neke lekove.

Ispirajte sinuse

To se radi posebnom plastičnom posudom dizajniranom tako da uliva vodu u nozdrvu koja tako prođe kroz sinuse i izađe na drugu nozdrvu. Prodaju ih u apotekama, a preporučuje se korišćenje destilovane ili sterilisane vode. Postupak se najpre radi kroz jednu nozdrvu, a zatim kroz drugu. To pomaže da očistite sinuse od guste sluzi.

bloodpressuresolution.com

Topli oblog

Peškir umočite u toplu vodu, ocedite i stavite na lice. Toplina će pomoći da se otvore kanali u nosu i sinusima koji izazivaju pritisak i bolove. Ponavljajte koliko je potrebno. Takođe, ako kuvate čaj od kamilice, tople kesice stavite na lice, u predelu sinusa i držite dok se ne ohlade.

Pokušajte s refleksologijom

Određene tačke na dlanovima, stopalima i ušima zadužene su za određeni deo tela, a njihova stimulacija vraća ravnotežu. Kod upale sinusa može pomoći masiranje vrhova palaca na rukama.

Inhalirajte se čajem od kamilice

U vruću vodu stavite kamilicu pa nagnite glavu nad posudu, prekrijte je peškirom i udišite paru kroz nos, a izdišite kroz usta. Pomoći će i ako na radijator u spavaćoj sobi stavite posudu s vrućom vodom u kojoj je kamilica. Toplota radijatora podsticaće isparavanje i udisaćete lekovitu paru dok spavate. Kamilica deluje protivupalno i odlična je kod upale sinusa.

2024 © - Vesti online