Nedelja 08.11.2015.
11:47
blic.rs

Najbolje za najgore (kriminalce)

Reuters
A iza rešetki...uživancija

Obezbeđene su im sportske hale u kojima su tereni za mali fudbal, rukomet i košarku. Tu su stolovi za stoni-tenis i šahovske table. Postoji biblioteka i slikarski atelje, a motivi robijaša slikara su od svetaca do aktova. Mogu da koriste i ljubavne sobe, koje izgledaju kao prava hotelske, s kupatilom.

U ćelijama od 10 kvadratnih metara smeštena su po dva osuđenika koja imaju po krevet, orman i stolicu, ali i kablovsku televiziju, toplu vodu u kupatilu, gde su tuš-kabina i čučavac.

Zatvor je građen po evropskim standardima bezbednosti, ali i u skladu s pravima za zavorenike, pa i za najgore ubice i pedofile kao što su Dragan Đurić, koji je ubio Tijanu Jurić (15), Mališa Jeftović, ubica Katarine Janković (3), i Dragan Nikolić Čombe, ubica Tamare Ivanović (13). 

Bolji uslovi

Ovaj zatvor želja je mnogih zatvorenika koji žele da budu prebačeni zbog boljih uslova. 

Zatvorenici imaju prvo da rade dok su u zavoru, na poslovima kojih tamo ima. Osim uobičajenih, kao što je pranje veša, čišćenje i kuhinja, tu je i radionica za izradu koverata. Posao traje od četiri do osam sati, a u zavisnosti od posla i radnih sati, najvredniji mogu da zarade nekoliko hiljada dinara mesečno.

Osuđenici su razdvojeni i ćelije su stalno zaključane, sem kada se ulazi i izlazi. Ovde je najbezbednije za pedofile jer nisu, kao u drugim zatvorima, mogući napadi drugih zatvorenika. 

Osim cimera, osuđenici međusobno mogu da se vide tokom dvosatne šetnje ili slobodnih aktivnosti; sporta, ateljea i posla. U šetnju idu po blokovima, kojih ima šest, i pod budnim okom su posebno obučenih 150 stražara, kao i 300 kamera.

U zatvoru su izraženije socijalne i ekonomske razlike nego na slobodi. Oni zatvorenici koji imaju novca sebi mogu da priušte i privatne lekare, koji će ih pregledati u zatvorskoj ordinaciji. Takođe, mogu da u paketima dobijaju kvalitetnije stvari, a u sobama mogu da imaju bolje uređaje na koje imaju pravo - televizore, radio, konzole sa igricama...

2024 © - Vesti online