Subota 07.11.2015.
21:05
b92.net

Ruski avion oborila grupa koja je ubila i Hrvata Salopeka?

Tanjug/AP
Ne biraju žrtve: Pripadnici Islamske države postaju sve suroviji

Vilajat al Sinaj je jedan od najsnažnijih ogranaka Islamske države, naveo je neimenovani američki zvaničnik.

Za poslednje četiri godine, samoproglašeni deo džihadističke paravojne formacije je izrastao u veliku pretnju.

- Vilajat al Sinaj ili Islamska država Sinaja je jedna od najaktivnijih grupa ID koja deluje u Iraku i Siriji - naveo je neimenovani američki zvaničnik koji radi u službi za borbu protiv terorizma.

Džihadisti su dva puta objavili da su oni odgovorni za pad aviona kompanije "Kogalimavija" u kom se nalazilo 224 putnika i članova posade, ali su izostali dokazi, koje Islamska država često predstavlja u svojim propagandnim snimcima.

- Grupa je samo navela da im se veruje i samim tim dodala novi veo misterije na tragediju. Vilajat al Sinaj ima taktiku da napada strane državljane, što je značajna evolucija Islamske države, koja je do sada uglavnom osvajala teritoriju i napadala civile u Iraku i Siriji - navodi portal Dejli bist.

Takođe, navodi se da je, ukoliko se ispostavi da je avion srušen u terorističkom napadu, najveći atak džihadista od 11. septembra 2001. godine.

- Grupa je već dugo u pobuni protiv egipatskih vlasti, ali je sada proširila svoju kampanju na međunarodne mete. Teroristi su obično fokusirani na lokalne sukobe. Sinaj je poznat kao teritorija preko koje se krijumčari oružje, zbog čega je veoma verovatno da su džihadisti mogli da dođu u posed raketa dalekog dometa - naveo je američki zvaničnik.

Dejli bist piše da je Vilajat al Sinaj doživeo uspon posle izbijanja Arapskog proleća 2011. godine, sa namerom da se napadne Izrael, ali je potom promenila fokus i objavila jedinstvo sa Islamskom državom.

Ova teroristička grupa je u julu ove godine objavila da je izvela raketni napad na egipatski brod, a potom je objavila snimak pogubljenja Hrvata koji je prethodno zarobljen i za koga je tražen milionski otkup.

2024 © - Vesti online