Subota 07.11.2015.
17:07
Tanjug

Hrvatska: Najneizvesniji izbori do sada, bez apsolutnog pobednika

Fonet/AP
Građani Hrvatske u nedelju biraju Parlament (Foto: Arhiva)

Samim tim, postavlja se pitanje kome će se Srbi prikloniti na ovim izborima.

Šta će Srbi odlučiti?

Naime, iako je bilo očekivano da će Samostalna demokratska srpska stranka SDSS dati podršku SDP-u i levoj koaliciji, "koketiranje" aktuelnog premijera Zorana Milanovića sa nacionalistom i ratnim zločincem, Branimirom Glavašom umnogome je pokvarilu takvu "računicu".

Za Srbe u Hrvatskoj neobično je važno da sa sledećom vladom, ma ko je sastavljao, uđu u takav odnos koji bi omogućio da se, najzad, popravi njihov položaj, s obzirom na to da je srpskoj manjini u Hrvatskoj danas teže nego ranije.

Patriotizam

U, inače, veoma kratkoj, predizbornoj kampanji dominirale su ideološke teme iz ratne prošlosti, a ključne stranke HDZ Tomislava Karamarka i Milanovićeva SDP utrkivale su se u dokazivanju ko je veći patriota.

Srbi će stoga, procenjuje se, zasigurno ovog puta dobro da odmere sa kim će da sarađuju posle izbora, jer je poslednji trenutak da se reše nagomilana pitanja, ubrza povratak i ljudi i imovine i obezbede uslovi da mogu doći do radnih mesta.

Milanović najbolji izbor, ipak...

Predsednik Srpskog nacionalnog veća i potpredsednik SDSS-a Milorad Pupovac je neposredno uoči izbora izjavio da je aktuelnom premijeru Milanoviću rekao da ga ne pita za saradnju ukoliko namerava da se udruži sa Glavašem, te da bi u tom slučaju za Hrvatsku najpoštenija bila velika koalicija SDP I HDZ-a.

- To nije situacija u kojoj manjine uživaju, niti su to okolnosti u kojima manjinski predstavnici nužno pronalaze željnu poziciju za gradnju političke moći, ali ako do nje dođe, nema sumnje da ćemo morati odgovoriti na adekvatan način i rukovoditi se principima koji su nama važni, a to je poštivanje temeljnih ustavnih vrednosti kao što su tolerancija, zakonitost i politička stabilnost u zemlji - rekao je Pupovac za nedeljnik Novosti.

Pupovac priznaje da više preferira nastavak saradnje sa koalicijom Milanovića, a na pitanje znači li to da isključuje mogućnost razgovora sa HDZ-om, on kaže:

- HDZ je, nažalost, dosad isključivao nas iz mogućnosti razgovora time što je Karamarko našu pređašnju saradnju okarakterisao kao ponižavajuću za HDZ, navodeći da se ona više nikada neće ponoviti. Kakav će biti stav HDZ-a nakon izbora, mi to ne znamo, jer razgovor s njima o tome do sada nismo imali.

Male stranke jezičak na vagi

Analitičar Žarko Puhovski kaže da je veoma teško prognozirati rezultate nedeljnih izbora. On smatra da će sastavljanje buduće vlade sasvim sigurno zavisiti od malih stranaka koje će ući u parlament.

Takođe smatra da Hrvatsku čeka buran postizborni period u kojem će najveće stranke, opozicioni HDZ i vladajuća koalicija levog centra na čelu sa SDP-om, pregovarati s malim strankama koje će preći cenzus od pet odsto, a sve su opcije otvorene, pa i ona o ponavljanju izbora ili formiranje manjinske vlade za šta veću prednost daje HDZ-u.

2024 © - Vesti online