Nedelja 08.11.2015.
04:00
D. Dekić - Vesti

Rat moćnika za srpsku baštinu

Tanjug/AP
Antoni Blinken

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov je na Generalnoj konferenciji Uneska u Parizu, digao glas rekavši da je politizacija kulturnih veza neprihvatljiva, a pomoćnik državnog sekretara SAD Antoni Blinken na to, ustvrdio da je priznanje nezavisnosti Kosova odvojeno od kandidature u Unesko.

- Neke kolege pokušavaju da nametnu ovo pitanje u grubom kršenju rezolucije 1244 SB UN. To je opasna procedura - kazao je Lavrov, a Blinken mu uzvratio da nesumnjivo postoji put za pristup Kosova organizaciji koji nije blokiran rezolucijom 1244.

- To nije pitanje priznavanja ili nepriznavanja. Zemlje koje ne priznaju Kosovo ili specijalizovane agencije kao Svetska banka i Međunarodni monetarni fond podržavaju kosovsku kandidaturu - branio se Blinken.

Beograd traži odlaganje

Srbija će, kaže ambasador Srbije u Unesku Darko Tanasković, tražiti odlaganje glasanja do 2017, da bi se tako poštovali pregovori u Briselu. On je uložio protest zbog metoda lobiranja Prištine u Parizu, gde su tzv. šef diplomatije Kosova Hašim Tači i kontroverzni biznismen Redžep Pacoli maltene u foajeu Uneska organizovali malu kancelariju i nastoje da po sali, vulgarno, nahvataju predstavnike zemalja i vrše pritisak.

Tešku borbu, očekuje ministar pravde Nikola Selaković, uveren da će se država Srbija do poslednjeg trenutka boriti. On kaže da je reč o biti srpskog naroda, o kulturno-istorijskoj baštini, najvrednijem iz sjajnog srpskog srednjeg veka na KiM.

Osim u neke sportske asocijacije, kako je ukazao funkcioner opozicione Demokratske stranke Vladimir Todorić, Kosovo je primljeno i u neke važne organizacije. Premijera Aleksandra Vučića i šefa diplomatije Ivicu Dačića, zapitao je zašto se nisu ranije angažovali da spreče ulazak Kosova u Unesko.

- Gde su bili kada je Kosovo potpisalo Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, dobilo međunarodni pozivni broj 383 i kad je primljeno u Međunarodni olimpijski komitet? Da li se Dačić pobunio protiv ulaska Kosovo u FIBA i gde je bio Vučić kada je primano u Evropsku banku za obnovu i razvoj, Svetsku banku i MMF - pitao je Todorić, čiji je lider Bojan Pajtić ustvrdio da vlast zna da Kosovo ne može dobiti dvotrećinsku većinu, ali izvodi farsu od lažnih diplomatskih napora da to spreči.

2024 © - Vesti online