Nedelja 08.11.2015.
18:00

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/print.phtml on line 37

Stepinac svetac za 75.000 evra?

wikimedia.org
Do oreola za pare: Alojzije Stepinac počiva u zagrebačkoj katedrali

U knjizi je, prenose britanski mediji, između ostalog navedeno da je više od 75.000 evra cena za svetiteljsku kanonizaciju, dok je za beatifikaciju iste osobe, a koja prethodi kanonizaciji, tarifa za 10.000 evra niža.

U ove novčane svote, kako se navodi, nisu uračunati pokloni, koji se moraju dati najvišim vatikanskim zvaničnicima, kao i podmićivanja raznih crkvenih visokodostojnika, da bi se izlobirala beatifikacija, a potom i kanonizacija. Svi troškovi padaju na teret predlagača, odnosno filijale Rimokatoličke crkve u onoj zemlji iz koje se neki katolik beatifikuje, odnosno kanonizuje.

Hapšenja i zaplena 40 miliona evra

Papa Franja i Vatikan su trenutno reagovali i knjigu italijanskog novinara stavili na listu proskribovanih dela. U vatikanskoj kasi je odmah zamrznuto više od 40 miliona evra prikupljenih od rimokatolika širom sveta za promociju svetaca iz njihovih lokalnih sredina. Uhapšene su takođe dve osobe koje se u Vatikanu sumnjiče da su autoru knjige dostavili kompromitujući materijal o najnovijim malverzacijama.

"Vatikan ovim svotama može dobro da zaradi kroz naplatu proglašenja nekog rimokatolika za blaženog, zatim i za sveca. To je prvi shvatio papa Jovan Pavle Drugi. On je za vreme svoje vladavine praktično stvorio "vatikansku fabriku svetaca". Kanonizovao je 482 osobe i tako pripunio kase Vatikana i džepove svojih saradnika", navodi se u knjizi, koja je potkrepljena faksimilima dokumenata.

U svom javnom osvrtu na ovu knjigu predsednik Međunarodne komisije za istinu o Jasenovcu prof. dr Srboljub Živanović iz Londona, zapitao se "Koliko 'crkvu u Hrvata' košta proglašenje zločinca Stepinca za sveca"?

- Postavlja se pitanje koliko Hrvatsku i njenu Biskupsku konferenciju košta proglašenje za svetitelja, osuđenog ratnog zločinca, kardinala Zagreba i cele Nezavisne države Hrvatske, vrhovnog vojnog vikara i rukovodioca hrvatskih koljača Srba, Jevreja i Roma Alojzija Stepinca? Dobro je poznato da je Stepinac bio duhovni vođa hrvatskih koljača ustaša, da je vodio koljače iz Jasenovca na poklonjenje papi u Vatikan, da je lično nasilno pokrštavao srpsku i jevrejsku decu i odrasle, a sada su se pojavili i svedoci koji tvrde da su videli Stepinca kako kolje srpsku i jevrejsku decu - piše Živanović.

Veći skandal od papinih pisama

U knjizi se takođe govori o vatikanskoj zloupotrebi novca prikupljenog u dobrotvorne svrhe, o robi koja je nestala iz vatikanskih trgovina i magacina, kao i o "misterioznom" nestanku pojedinih kompromitujućih dokumenata. Vatikan smatra objavljivanje ovih dokumenata većim skandalom za Rimokatoličku crkvu od onog kada su papina privatna pisma plasirana u javnosti.

On se takođe pita "Da li su Hrvati, Biskupska konferencija Hrvatske ili pojedinci rimokatolici korumpirali pojedine vladike Srpske pravoslavne crkve, tzv. ekumeniste i novotarce, da izglasaju formiranje zajedničke komisije sa Biskupskom konferencijom Hrvatske koja treba da sasluša katoličke argumente o ulozi Stepinca u zatiranju, odnosno genocidu nad Srbima, Jevrejima i Romima u Drugom svetskom ratu".

2024 © - Vesti online