Ponedeljak 09.11.2015.
10:00
S. M. Tomić - Vesti

5 minuta sa: Prvi Srbin izbačen iz partije i iz Crkve

youtube.com
Miloje Stevanović: Privrednik i grešnik

Vaši unuci pripremili su knjigu "Tajna dedine fioke", koja je promovisana na nedavnom Sajmu knjiga u Beogradu. Kakve su reakcije?
- Svi su oduševljeni, i recenzenti, kao što je akademik Srboljub Živanović, i publika, a zadovoljan je i izdavač "Revnitelj" iza kojeg, između ostalih, stoji i Eparhija raško-prizrenska u egzilu.

Kako je knjiga nastala?
- Moji unuci su zavirili u četiri fioke gde su stajali moji dokumenti. Tako knjiga ima četiri dela. Prvi deo je "U ime naroda" i tada su me prvi put izbacili. Držao sam govor u Centru Sava pre 32 godine i upozorio vlast da vodi državu u propast, a oni su me isključili iz Saveza komunista i proglasili neprijateljem države i partije. Drugi deo je "U ime ljubavi" i priča o tome kako su me ekskomunicirali iz SPC.

Šta ste skrivili?
- Rekli su da sam počinio tri krivična dela. Prvo sam se držao Jevanđelja i pokazao milosrdnost te primio sve proterane monahe iz Raško-prizrenske eparhije na svoje imanje. Drugo delo je bilo to što sam se molio sa vladikom Artemijem, a treće su mi pripisali na Velikom crkvenom sudu da sam vređao crkvene velikodostojnike, a oni pod tim podrazumevaju istinu o sebi.

A treće poglavlje?
- Tu su sva dokumenta o hapšenjima jer sam branio proterane monahinje iz Ovčara. Dvaput su me hapsili i dali mi dve zabrane da idem u manastir Vaznesenje, jednu na šest meseci, drugu na godinu dana.

Četvrto?
- Ovo poglavlje je posvećeno poroti i svedocima. Pošto ih nije bilo ni na jednom suđenju, ja sam sakupio sve što je ikad o meni i mom slučaju rečeno javno. Tu su izjave akademika, profesora, naučnika, radnika, penzionera, i oni koji me optužuju, i onih koji me brane. A ima i dodatak. Na kraju sam okumio vladiku Atanasija Jevtića, pošto me je više puta krstio kao "udbaša, lažova, crkvorušitelja, ludaka" i napisao mu nekoliko pisama kao svom kumu jer sam jedini mirjanin koji je isključen za sva vremena iz Crkve.

2024 © - Vesti online