Subota 15.05.2010.
16:35
Tanjug

Opasnost vreba iz klima uređaja!

 Očistite klima uređaj : Virusi vrebaju
 

"Klima uređaji koji se koriste samo za hlađenje mogu da budu opasniji od onih koji se zimi uključuju i za grejanje, jer zagrevanje i suv vazduh ubijaju većinu bakterija i virusa", kaže epidemiolog Gradskog zavoda za javno zdravlje dr Božidar Ljubić, prilikom prezentaciji robota za održavanje ventilacionih sistema "Eko dim" na Sajmu tehnike.

Ljubić je objasnio da je veoma važno gde se klima nalazi kako ne bi prilikom rada duvala pravo u osobe koje se nalaze u blizini, jer to možeda izazove facijalnu paralizu, a sa vazduhom izlazi i sva prašina koja je usput pokupljena ili podignuta sa poda.

Veliki problem su ustanove koje imaju zatvorene centralne sisteme ventilacije, a posebno su pod velikim rizikom sada moderne "pametne zgrade", na kojima se nijedan prozor ne otvara. "Ukoliko se pojavi samo jedan virus legionarske bolesti, biće automatski zaraženi svi koji u toj zgadi borave", rekao je Ljubić.

On je napomenuo da je u Beogradu do sada bilo već pet do šest epidemija preko ventilacionih sistema, ukazujući na potrebu formiranja preventivnih centara.

2024 © - Vesti online