Subota 07.11.2015.
10:58
Tanjug

Čepurin objasnio zašto je Rusija na strani Srbije

Tanjug
Ruski ambasador: Jasno je! Prijem Kosova u Unesko je kršenje važeće Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN

- Rusija smatra da je stav Srbije zakonit i pravedan i pridaje ovom pitanju veoma veliki značaj. Rusija će podržavati Srbiju u onome što Beograd smatra neophodnim za odbranu svojih nacionalnih interesa - kazao je Čepurin i istakao da se Rusija nikako ne slaže sa strategijom vršenja pritiska na Srbiju preko Uneska, u okviru dijaloga Beograda i Prištine.

Ruski ambasador je ocenio da pitanje članstva Kosova u Unesko nije jednosmisleno, jer direktno zadire u ingerencije Rezolucije 1244 i bukvalno krši ovu rezoluciju, koju su 1999. godine usvojili svi članovi Saveta bezbednosti UN i koja predstavlja pravni osnov.

- Kada govorimo o eventualnom članstvu Kosova u Unesko mi govorimo o pokušajima da se ispolitizuje ova međunarodna struktura. U obrazloženju svog stava podrške Srbiji, Rusija polazi od toga da u skladu sa Rezolucijom 1244 Kosovo nije nezavisna država. Niko nije ukinuo ovu rezoluciju i ona ostaje na snazi u svojstvu obavezujućeg pravnog osnova kosovskog regulisanja - naveo je ruski diplomata .

Čepurin je istakao da ta rezolucija, pored ostalog, predviđa funkcionisanje privremenih organa samouprave na Kosovu pod kontolom tamošnjih međunarodnih predstavnika, saradnja sa kosovsko-albanskim strukturama prema neophodnosti mora da se obavlja preko misije UN, odnosno UNMIK-a.

Pored toga, a to je prema njegovim rečima važno upravo u kontekstu Uneska, Kosovo je poznato i izdvaja se po sistematskom uništavanju srpskih kulturnih, istorijskih i verskih spomenika na ovoj teritoriji.

- Važno je reći da se to dešavalo uz gledanje kroz prste zvaničnih vlasti u Prištini. Prijem Kosova u Unesko je u suprotnosti sa Rezolucijom 1244 i preuranjen je. Pokrajina Kosovo i Metohija, koja je pod upravom UN, ne može da se smatra kao pravno subjektna država i zato ne može da traži članstvo u međunarodnoj organizaciji - smatra Čepurin i naglašava da je veoma važno istaći da su ovi pokušaji da se Kosovo progura u Unesko u skladu sa zahtevom Albanije, u suprotnosti sa osnovnim načelima te organizacije.

Ruski ambasador je naveo da to može da predstavlja presedan nametanja trenutnih političkih interesa užurbanim glasanjem, a takvi trenutni politički interesi vode do donošenja odluka pod pritiskom bilo kojih svakodnevnih političkih rešenja, dok bi takvi koraci značajno potkopali ugled Uneska, a članstvo Kosova bi podrivalo temeljna načela organizacije, koja je glavna u svetu u sferi kulture.

"Preci bi se prevrtali u zemlji"

Prema rečima Čepurina, potrebno je uzeti u obzir da više zemalja, uz pritisak koji se vrši na njih, preferiraju da ne zauzimaju jasan stav po ovom ispolitiziranom pitanju.

- Oni razumeju da bi glasanjem za albanski predlog naneli značajnu štetu svojim bilateralnim odnosima sa Srbijom, a to je od posebne važnosti ne samo za daleke zemlje, nego i za zemlje u susedstvu Srbije, čije je stanovništvo često prijateljski nastrojeno prema Srbima sa velikim interesovanjem za život u miru i saradnji. Kada bi preci ovih naroda saznali kako glasaju vlasti njihovih zemalja, prevrtali bi se u grobu - zaključio je Čepurin.

2024 © - Vesti online