Petak 06.11.2015.
22:23
Tanjug

Oštra borba u Unesku: Amerika za Kosovo, Rusija za Srbiju

Reuters
Amerika podržala prijem Kosova u Unesko: Entoni Blinken

- Nesumnjivo je da postoji put za članstvo Kosova u Unesku, put koji nije blokiran rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 - rekao je Blinken u obraćanju Generalnoj konferenciji Uneska.

- To nije pitanje priznavanja ili nepriznavanja. Zemlje koje ne priznaju Kosovo podržavaju njegovu kandidaturu u specijalizovanim agencijama UN, kao i Svetska banka i MMF - dodao je Blinken, prema saopštenju Stejt departmenta.

Pre Blinkena, Generalnoj konferenciji Uneska obratio se šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, koji je rekao da pokušaji da se dozvoli članstvo Kosovu u Unesko vode ka politizaciji aktivnosti te organizacije i predstavljaju kršenje rezolucije 1244.

Šef ruske diplomatije istakao je potrebu "pružanja podrške na svaki mogući način u duhu kompromisa i donošenja rešenja konsezusom".

Rezolucija 1244 SB UN doneta 10. juna 1999. godine, predviđa niz mera za rešavanje situacije na Kosovu davanjem "suštinske autonomije i samouprave" tom regionu, a poštujući u isto vreme "suverenitet i teritorijani integritet Jugoslavije", podsetila je agencija Tss.

2024 © - Vesti online