Petak 06.11.2015.
21:49
rs.sputniknews.com

I Indija se naoružava: U planu kupovina 10 ruskih raketnih sistema

Reuters
Ruski raketni sistemi sve popularniji u svetu

Ključna tačka aranžmana je nabavka ruskih raketnih sistema S-400. Izvori u indijskom Ministarstvu odbrane kažu da će Indija kupiti deset sistema S-400. Vrednost ugovora je šest milijardi dolara.

Indijski maršal u penziji Anil Čopra za Sputnjik kaže da je domaći sistem protivvazdušne odbrane zastareo.

- Najmanje 40 godina odlagali smo njegovu modernizaciju, tako da ćemo sada platiti veliku cenu za najnovije naoružanje - kaže maršal.

Osim S-400, preliminarnim ugovorom je bila predviđena izgradnja 127 lovaca T-50. Taj deo ugovora je "težak" oko 25 milijardi dolara koje bi trebalo da izdvoje Rusija i Indija. Trenutno, rusko i indijsko vojno ministarstvo nastavljaju pregovore po tom pitanju.

Takođe, nastavljaju se pregovori o licenci za izgradnju višenamenskih helikoptera "Ka-22rt" u Indiji, kao i o lizingu ruskih nuklearnih podmornica. Rusija i Indija planiraju da u budućnosti izgrade zajednički štab za remont podmornica.

Uzevši u obzir da će se tokom pregovora Vladimira Putina i Narendre Modija razmatrati i izgradnja petog i šestog energetskog bloka atomske elektrane Kudankulam u južnoj državi Tamiland, kao i mogućnost početka rada na atomskoj elektrani u istočnoj državi Zapadni Bengal, ukupni iznos radova može dostići do 10 milijardi dolara, što je neuobičajeno visoka suma za vojno-tehničku saradnju dveju država.

2024 © - Vesti online