Subota 07.11.2015.
07:44
D. Dekić - Vesti

I Vučićev kum u državnoj vili

Naše, a njihovo: DIPOS raspolaže sa 123 luksuzne vile

DIPOS raspolaže sa 523 objekta, od čega su 123 luksuzne vile, 20 stanovi, 33 poslovna prostora, 27 garaža, 96 jedinica građevinskog zemljišta, a pomenute nekretnine nalaze se uglavnom u najelitnijim delovima Beograda, na Senjaku i Dedinju.

Savet ukazuje da je srpska državna imovina još iz vremena vlasti Slobodana Miloševića prodavana pod sumnjivim okolnostima, a da su o slobodnim nepokretnostima koje su izdavane daleko ispod tržišnih cena obaveštavani samo privilegovani.

Inače, klupko godinama nedodirljivog DIPOS-a, o čijim se mutnim radnjama uglavnom samo spekulisalo, počelo je da se odmotava kad je proteklog leta predsednik Srbije Tomislav Nikolić ocenio kao neustavan Zakon o posebnim uslovima prodaje nepokretnosti u državnom vlasništvu, koji je predviđao da samo zakupci mogu da kupe ove nekretnine. Tada se oglasila i Agencija za borbu protiv korupcije, ukazujući da je takav zakon koruptivan.

Usledio je novi šok kad je javnost saznala da privilegovani zakupci nisu plaćali ni te smešne kirije. U DIPOS-u su priznali da je dug narastao na pola miliona evra, ali je Savet je utvrdio da je suma mnogo veća, kao i da je nenaplativo više od milion evra potraživanja. Imena zakupaca je odbio da objavi direktor DIPOS-a Đoko Krivokapić pozivajući se na Zakon o zaštiti podataka o ličnosti, zbog čega ga je kritikovao poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić, ističući da se javnosti ne smeju uskratiti informacije o ličnostima od javnog interesa.

Gašićeve mućke

Vojni sindikat Srbije obelodanio je da ministar odbrane Bratislav Gašić koristi jednu od državnih vila na Senjaku i zatražio odgovore na pitanja da li je vila zakupljena ili kupljena i zašto je luksuzni objekat renoviralo Javno komunalno preduzeće iz Kruševca, Gašićevog rodnog grada. Iz Ministarstva odbrane je odgovoreno da je pomenuta firma bila najpovoljniji ponuđač, a u renoviranom objektu će odsedati strane vojne delegacije. Ministarstvo je istaklo da Gašić živi u istom vojnom objektu u kome je bila i većina prethodnih vojnih ministara.

Savet za borbu protiv korupcije je u izveštaju o DIPOS-u naveo imena nekih zakupaca među kojima su advokat Nevena Veselinović, supruga visokog funkcionera naprednjaka, direktor Elektromreže Srbije Nikola Petrović, inače kum premijera Aleksandra Vučića, Muhamed Jusuf Dahlan, savetnik šeika Muhameda Bin Zajeda, preduzeće u vlasništvu Veselina Sjekloće, bivšeg savetnika ministra Velimira Ilića i hirurg Milan Colić.

2024 © - Vesti online