Petak 06.11.2015.
18:57
Srna

"Ešdaun je najviše kršio Dejton, i zaradio milione na tome"

Tanjug
Referendum ne predstavlja nikakvu pretnju miru: Milorad Dodik

Komentarišući  izjavu bivšeg visokog predstavnika u BiH Pedija Ešdauna da je referendum o radu Suda i Tužilaštva BiH, koji je najavila Republika Srpska, jedna od "najvećih pretnji mirovnom sporazumu i razvoju BiH", Dodik je rekao da je "Ešdaun najviše kršio Dejtonski sporazum i zaradio nekoliko miliona evra na tome".

On je naveo da Ešdaun zbog toga nikada neće politički i pravno odgovarati zato što iza njega stoje velike sile, te da je dobio "dobru apanažu" da danas dođe u Sarajevo.

Dodik je ponovio da referendum nije pretnja miru, već je reč o demokratskom izražavanju volje naroda.

- Republika Srpska nema nameru da referendumom krši mir i odbacuje paušalne pretnje da će on biti ugrožen sprovođenjem ovog mehanizma - kaže Dodik.

Dodik je rekao novinarima u Banjaluci da je potrebno stabilizovati političku scenu u Srpskoj.

- Stabilizovaćemo je tako da neće biti diskvalifikacionih ocena onih koji su grubo kršili institucionalni potencijal. Treba uvažavati snagu institucija Srpske, ali isto tako i i one koji na nivou BiH zastupaju Republiku Srpsku - istakao je Dodik.

Predsednik Dodik je naveo da je ovo preduslov za dodatnu saradnju i razgovore.

- Neophodno je da Vlada Republike Srpske i ministri iz Srpske u Savetu ministara BiH dogovaraju određena pitanja koja su važna za Republiku Srpsku - naglasio je Dodik.

2024 © - Vesti online