Petak 06.11.2015.
17:24
Tanjug

Kako je moguće etničko čišćenje Albanaca u gradu u kome živi samo jedan Srbin?

A. Čukić
Kosovska Mitrovica: Ukidaju njen Severni deo?

- O navodnom etničkom čišćenju govori gradonačelnik koji u svom gradu nema, ni slovom ni brojkom, nijednog Srbina osim sveštenika koji se nedavno vratio u hram Svetog Save u južnoj Mitrovici, a koji su Albanci spalili 2004. godine - kaže Rakić.

Gradonačelnik Mitrovice Agim Bahtiri predložio je ukidanje opštine sa srpskom većinom Severna Mitrovica kako bi se, kako je naveo, "sprečilo etničko čišćenje Albanaca".

- Ovakve izjave služe da bi se skrenula pažnja sa osnovnih problema sa kojima se suočavaju Albanci, a to je pre svega loša ekonomska situacija, ali i činjenica da njihov gradonačelnik nije do sada uradio ništa da takvo stanje popravi - rekao je Rakić u pisanoj izjavi dostavljenoj Tanjugu.

- Gradonačelnik Bahtiri bi, ako obiđe pravoslavno groblje u njegovoj opštini na kojem je gotovo 80 odsto nadgrobnih spomenika porušeno i oskrnavljeno, mogao lako da nađe tragove onoga o čemu ovih dana govori, a to je etničko čišćenje i nehuman odnos i prema živima i prema mrtvima - poručio je Rakić.

Gradonačelnik Severne Mitrovice apelovao je na sve da se uzdrže od "zapaljivih izjava koje mogu da destabilizuju situaciju i izazovu nesagledive posledice u gradu gde još uvek dogovora o razgraničenju dve opštine".

- Želja da se ukine opština Severna Mitrovica u kojoj su Srbi većina, ostaće samo želja pojedinaca koja ne bi ni bila važna toliko da se oni ne nalaze na odgovornim funkcijama. Severna Mitrovica je jedina istinski multietnička opština i sredina na Kosovu - poručio je Rakić.

2024 © - Vesti online