Petak 06.11.2015.
11:33
srbin.info

Istorija se ponavlja: Orban sve naklonjeniji starim tlačiteljima

Reuters
Draži mu Istok od Zapada

- Ako hoćemo trajni mir i bezbednost za Mađarsku, onda to moramo da rešavamo sa dve sile koje su snažno i dugoročno prisutne u Srednjoj Evropi - kazao je Orban.

Mađarski premijer je naveo da su SAD važan partner, ali da njihova pozicija često zavisi od unutrašnje političke situacije i da nije siguran koliko težine Vašington pridaje regionu.

Orbanova izjava data je u jeku zahlađenja mađarsko-američkih odnosa, nakon što se premijer Mađarske našao na meti kritika najviših predstavnika američke administracije koji su ga optužili za gušenje demokratije i podsticanje korupcije.

SAD su prošle godine stavile nekoliko funkcionera Orbanove partije Fides na "crnu listu" osoba kojima je zabranjeno izdavanje viza zbog sumnje da su učestvovali u korupcionaškim aferama.

Orban je sve češće na meti kritika i unutar EU zbog blagonaklonog odnosa prema Rusiji i zastupanja stava da bi restriktivni model demokratije, kakav vlada u Rusiji i Kini, bio bolji za Mađarsku od sistema koji vlada u većini evropskih zemalja.

Nemačka kancelarka Angela Merkel je tokom posete Budimpešti oštro kritikovala Orbana zbog tog stava, upozorivši ga da su liberalne vrednosti, kao što su sloboda govora i političkog oganizovanja vezane za samu suštinu demokratskog poretka.

Iz Moskve je najavljeno da bi u Budimpeštu uskoro trebalo da dođe i ruski predsednik Vladimir Putin.

2024 © - Vesti online