Četvrtak 05.11.2015.
18:10
blic.rs, Nedeljnik

"Draža je bio Titova slabost"

Miroslav Mladenović
Toliko toga i dalje ne znamo...niti ćemo ikada saznati

Doktor Lalević je, između ostalog, govorio šta se dešavalo u Titovom okruženju u vreme "pada Rankovića", kakvo je bilo zdravstveno stanje "najvećeg sina naroda i narodnosti" i kako je on proveo poslednje dane pred smrt, ali i kako je bio "slučajni svedok" jedinog puta kada je Tito otvoreno govorio o Draži Mihailoviću (sa izrazitim simpatijama) i pokušajima Jovanke Broz da sazna šta se zaista dogodilo sa Dražom, potvrđujući da su sa tom istinom bili upoznati samo Tito i Miloš Minić.

Doktor Lalević se prisetio i jednog razgovora na "Galebu" - prisutni su bili samo Miloš Minić, Jovanka i Tito i njegov lekar.

- Tito se okrenuo Miniću: "A sećaš li se kako smo išli na pregovore s Dražom?" Tada još nije bilo borbe četnika i partizana. Svi komandanti su došli na sastanak sa Dražom. Oni se žale kako nemaju para, kako im treba za hranu. Jedan Dražin vojnik je sedeo na kraju sobe i nosio nešto nalik na ruksak. Bila je to metalna kasa. Draža je dao znak i ovaj se okrenuo. Draža izvuče ključ i izvadi nekoliko zlatnika i preda im.

U jednom trenutku Draža je pozvao Tita da prošetaju. Uzeo ga je prijateljski pod ruku: "Je li bogati, jesi li ti Rus?" "Nisam, ja sam Hrvat", odgovori Tito. "Ako si. Ja nemam ništa protiv Hrvata, ja se borim protiv ustaša", odgovorio mu je Draža. Ta Titova priča o Draži bila je sa takvim simpatijama, da nas je sve to jako iznenadilo - rekao je Lalević za Nedeljnik.

- Draža mu je tražio 500 pušaka, i Tito priča kako se dogovarao sa svojima da mu pošalju 500 pušaka, i u jednom trenutku napravi pauzu. A onda izgovori: "Moram da priznam, Draža je bio moja slabost". Svi za stolom smo bili zabezeknuti. On je to primetio i presekao nas rekavši: "Verujte mi, da nije bilo izbegličke vlade u Londonu, Draža bi se borio zajedno sa nama" - prisetio se doktor Lalević.

A gde je streljan Draža?

- No ona najveća tajna nije otkrivena: Jovanka Broz u jednom trenutku pitala je gde je streljan Draža. Tito ništa nije rekao, a Jovanka je pocrvenela. Ne bih verovao da nisam čuo i video svojim očima - rekao se doktor Lalević.

2024 © - Vesti online