Petak 06.11.2015.
04:13
N. S. Preradović - Vesti

Briga poslanike za zdravu hranu

Strah od GM semena: Šta je posejano to će i nići

Narodni poslanik i predsednik Zelenih Srbije Ivan Karić u izjavi za "Vesti" kaže da je pesimista i da ima osećaj da će narodni poslanici i po treći put odbiti da raspravljaju o ovoj značajnoj temi.

- Među poslanicima postoji veliki otpor, mada, ako idemo ka Evropskoj uniji, treba znati da je 16 zemalja EU zabranilo GMO. Kod nas se, nažalost, i pored striktnog zakona gaji genetski modifikovana soja i to najviše na području Mačve, Posavine i Vojvodine - podseća Karić.

On objašnjava da postoji opasnost da se takvom sojom hrani stoka, koja je u opštem lancu ishrane, a ne isključuje ni mogućnost da se GM soja nađe u tzv. prodavnicama zdrave hrane.
Naš sagovornik objašnjava da su građani ugroženi, a da GMO proizvodi predstavljaju ekološki, zdravstveni i ekonomski problem.

Umesto da se okrenemo poljoprivrednoj proizvodnji i to proizvodnji zdrave hrane kojom bismo mogli da napravimo prodor na svetsko tržište, mi ne vodimo računa o tome šta se ilegalno seje po našim njivama, ističe Karić.

U okviru akcije, 122 opštine u Srbiji usvojile su deklaraciju za opštine i gradove bez GMO, a dokumenta tog tipa usvojena su širom Evrope.

Sagovornik "Vesti" podseća na činjenicu da ne postoji briga države za srpskog seljaka i proizvodnju.

- Većina poljoprivrednih proizvoda uvozi se iz belog sveta.

Još uvek nema strategije razvoja nego se sve radi po principu: hajde da preživimo do sutra, pa ćemo videti. Tako se ne vodi privreda jedne zemlje - ističe Karić.

2024 © - Vesti online