Četvrtak 05.11.2015.
17:05
b92

Kostić pokrenuo lavinu: Akademici uopšte nisu složni po pitanju Kosova

Tanjug
Akademici o Kosovu

Njihova mišljenja o Kostićevoj izjavi su podeljena.

- Najveći broj naših političara misli da je odgovorio na problem kada je izjavio Kosovo je Srbija i nikada nećemo priznati Kosovo. Propuštali smo prilike jednu za drugom i sada se nalazimo u nepovoljnom položaju - ističe akademik SANU Ljubomir Simović.

Dramski pisac i član SANU Dušan Kovačevič smatra da Srbija mora da se bori za ono što je preživelo na Kosovu.

- Da li može ili neko sme u Srbiji da potpiše bilo kakav dokument o otuđenju Kosova i Metohije. Naravno da ne sme. Naravno da ne sme jer to nije njegovo.

Međutim, akademik Ljubomir Simović postavlja pitanje:

- Kada bi nam vratili Kosovo, da li bi imali načina, da li bi imali nekakvu ideju da Kosovo posle svega što se dogodilo integrišemo?

Najava novog naoružavanja u regionu opasna je za Dušana Kovačevica. Prema njegovim rečima, odgovor Srbije može da bude samo diplomatija.

- Ne bi bilo nikako dobro da neko bude isprovociran da uđe u bilo kakav sukob, jer bi to bio poslednji sukob. Mi, kao zemlja koja je okružena jednom od najvećih sila na svetu, nemamo ni snage, ni prava da uništimo kompletnu budućnost Srbije - kaže Kovačević.

Od danas je, između ostalih, novi član Srpske akademije nauka i umetnosti Kosta Čavoski, dok za dopisne članove nisu prihvaćeni Leon Kojen i Slobodan Antonić.

2024 © - Vesti online