Petak 06.11.2009.
14:01
Tanjug

Srbija: 229 obolelih od novog gripa

Od 229 obolelih osoba, zaključno sa 5. novembrom u 20 časova, 72 se dovode u vezu sa putovanjem, a dva pacijenta iz Čačka i Niša, koji su juče preminuli, četvrta su i peta registrovana žrtva novog gripa.

Oboleli su sa teritorije Beograda, Novog Sada, Niša, Sombora, Srbobrana, Nove Pazove, Šapca, Subotice, Kučeva, Kragujevca, Pančeva, Stare Pazove, Sremske Mitrovice, Loznice, Kraljeva, Kikinde, Čačka, Ćuprije, Zrenjanina, Vršca, Prokuplja, Trstenika, Paraćina, Požege, Užica, Pirota, Smedereva, Šida, Leskovca, Kruševca, Kosovske Mitrovice, Vranja, Valjeva, Arilja i Bajine Bašte.

U saopštenju se napominje da su od 26. oktobra do danas potvrđena 84 slučaja obolevanja od gripa izazvanog novim tipom virusa A (H1N1), a najveći broj obolelih su osnovci i srednjoškolci.

Oboleli su sa područja Beograda, Novog Sada, Niša, Čačka, Kraljeva, Paraćina, Pančeva, Pirota, Požege, Užica, Ćuprije, Sremske Mitrovice, Smedereva, Kragujevca, Kruševca, Šida, Kosovske Mitrovice, Leskovca, Vranja, Valjeva, Arilja i Bajine Bašte.

Na osnovu utvrđenog povećanja učestalosti oboljenja sličnih gripu, posebno kod dece i na osnovu potvrde pandemijskog soja virusa gripa, prijavljeno je 10 epidemija pandemijskog gripa, i to u Kraljevu, Požegi, Užicu i Paraćinu i epidemije u školskom kolektivu u Čačku, Nišu, Ivanjici, Prilikama i Kragujevcu.

Preduzete su sve mere za sprečavanja i suzbijanja gripa predviđene Planom aktivnosti u toku pandemije gripa u zdravstvenim ustanovama, osnovnim i srednjim školama i predškolskim ustanovama u područjima zahvaćenim epidemijom, navedeno je u saopštenju.

2024 © - Vesti online