Sreda 04.11.2015.
12:25
Tanjug

Rusija ne baca bombe tek tako, ona pazi šta gađa

Reuters
Zamenik ruskog ministra odbrane Anatolij Antonov: Gađamo samo potvrđene terorističke mete

- Avijacija i druga borba sredstva su raspoređena isključivo protiv terorističkih formacija na teritoriji Sirije. Nema udara koji se sprovode na druge ciljeve, povezanih sa, na primer, snage takozvane "umerene (sirijske) opozicije" - potvrdio je Antonov, javila je Raša tudej.

Operacija Rusije u Siriji je potpuno legitimna i u skladu sa međunarodnim pravom, jer se sprovodi na zahtev sirijskog predsednika Bašara al Asada, tvrdi Antonov i navodi da je "operacija je ograničena na ofanzive koju je sprovela redovna sirijska vojska protiv terorista".

Antonov je skrenuo pažnju ruskih međunarodnih partnera na veličinu uključenosti stranaca u terorističke aktivnosti ID u Siriji. 

- Danas nekih 25.000-30.000 stranih terorističkih plaćenika se bore za IS, uključujući one iz zemalja Pacifičkog vatrenog prstena i, nažalost, Rusije takođe. Treba li oni da se vrate kući, noseći potencijal za nasilje i ekstremizam, oni će propovedati radikalne ideje u našim zemljama ili će organizovati subverzivne aktivnosti - istakao je Antonov i dodao da Moskva ulaže napore da pokrene "praktičnu saradnju" sa regionalnim i međunarodnim akterima zajedno sa sirijskom opozicijom.

Od početka ruskih vazdušnih udara, ruski avioni su izveli više od 1.600 letova, ubili nekoliko stotina terorista i uništili više od 2.000 objekata infrastrukture koje su držali teroristi. Pošto su pretrpeli značajne gubitke, ekstremisti ID su se povukli sa linije fronta sa sirijskim oružanim snagama. 

2024 © - Vesti online