Sreda 04.11.2015.
02:44
K. Nedeljković - Vesti

Gama nož iseca tumor

Zračenje traje nekoliko minuta: Prva operacija u Nacionalnom Gama centru

Dok je tretman trajao, dr Gligorijević je objasnila novinarima da samo zračenje traje 17 minuta, u nekoliko faza, a lekari su sa pacijentom, koji se nalazi u drugoj prostoriji, povezani video i audio komunikacijom.

Snežani i drugim pacijentima obolelima od tumora na mozgu kod kojih se kancer ne može hirurški odstraniti, a evidentirano ih je oko 500, tretman gama nožem znatno će produžiti život.
Do kraja godine u planu je još oko 50 operacija, a prednost će imati oni s metastazama.

Prema rečima prof. dr Danice Grujičić, načelnice Odeljenja za neuroonkologiju Klinike za neurohirurgiju KCS, neće se dugo čekati na tretman.

Cena tretmana

U regionu još jedino Hrvatska poseduje gama nož. Zavisno od lokalizacije tumora i vremena zračenja, tretman košta od 6.600 do 8.500 evra. Srbija mora biti konkurentna sa cenom koja, nažalost, još nije poznata.

- Pošto sama intervencija i oporavak obično ne traju dugo, pojedini pacijenti se istog dana otpuštaju iz bolnice. Samim tim neće biti zastoja u prijemu novih, pa će se na intervenciju čekati najviše par meseci - rekla je dr Grujičić.

Ona je objasnila da se na ovom aparatu zrače i benigni i maligni tumori.

- Nažalost, on nije svemoćan, to su uglavnom dobro ograničeni tumori do tri santimetara na najnezgodnijim mestima - upozorila je dr Grujičić.

Aparat od pet miliona evra

Gama nož, aparat koji predstavlja zlatni standard u lečenju onkoloških pacijenata, kupljen je početkom ove godine nakon što je Vlada Srbije odvojila blizu četiri miliona evra, a Kontrola letenja Srbije i Crne Gore donirala još oko milion evra. Tada je ugovorena i gradnja Nacionalnog gama centra.

Statistika pokazuje da uspešnost lečenja zavisi od vrste bolesti i da iznosi od 75 do 95 odsto.
Inače, mogućnost tretiranja tumora na ovakav način biće i spas za mnoge koji su do sad morali u inostranstvo, zbog čega je država za naše građane plaćala ogromne svote novca, za sedam godina više od četiri miliona evra.

2024 © - Vesti online